Lissabon 2018

LISSABON 2018

Songfestivaljaar 2018 van start: dit gebeurde deze zomer

Met het nieuwe schooljaar start op 1 september inmiddels traditiegetrouw ook het nieuwe songfestivaljaar. Alle liedjes die vanaf vandaag, 1 september 2017, uitgegeven worden, mogen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival volgend jaar.

Op 8, 10 en 12 mei 2018 zal vanuit Lissabon de 63e editie plaatsvinden. In de MEO Arena zullen de twee halve finales en finale worden gehouden. Maar alvorens het zover is, moeten alle landen eerst een geschikte song en ditto artiest selecteren. In veel landen lopen de inschrijvingen voor de voorrondes al en zijn er al data voor de nationale finales bekend. Een overzicht.

Cyprus en Frankrijk kiezen terug voor een nationale finale, bij de Denen, Slovenen, Zwitsers en organiserende Portugezen zijn er wijzigingen in de selectieprocedures, de Australiërs overwegen dan weer een voorronde. Servië kiest voor een open inschrijving, terwijl in IJsland, Oostenrijk, Malta, EstlandZweden en Bulgarije alles ongewijzigd blijft. Ook landen als Armenië, Azerbeidzjan, Duitsland, Finland, Georgië, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Servië, Spanje, Tsjechië en Wit-Rusland hebben hun deelname inmiddels al bevestigd en zullen present tekenen voor Lissabon.

En België? Volgend jaar is de VRT aan zet. We krijgen geen Eurosong in meerdere etappes op televisie. Presentator en songfestivalcommentator Peter Van de Veire vertelde aan Songfestival.be in mei dat zowel de artiest als de song voor Portugal achter gesloten deuren worden gekozen. Meer details werden sindsdien niet meer vrijgegeven.

Verder zijn er voor het Songfestival 2017 vijf wijzigingen doorgevoerd in het reglement, die vooral het “apolitieke element” van de wedstrijd nadrukkelijker moeten aanstippen. De EBU zat verder ook niet stil: de Aziatische variant van het ESF lijkt er volgend jaar toch aan te komen, en in de wandelgangen wordt zelfs gesproken over een Amerikaanse spin-off.

Advertentie