Algemeen

ALGEMEEN

10 opvallende foutjes op het Songfestival

Het Songfestival van 2018 levert maar liefst 43 liedjes op. In totaal werden zo al 1.523 liedjes gebracht in de populaire muziekwedstrijd die sinds 1956 bestaat. Liedjes in verschillende talen, genres, stijlen én toonaarden. De liedjeswedstrijd brengt voor ieder wat wils. Maar het loopt niet altijd even gesmeerd… Soms sluipen er foutjes of dingen die niet zouden mogen gebeuren in de meestal vlotjes verlopende uitzendingen. Een overzicht!

1964: Politiek protest

Vlak na het Belgische Songfestivaloptreden van 1964, kroop een man op het podium met een bord met daarop: Boycot Franco & Salazar!, een verwijzing naar de toenmalige dictatoren van Spanje en Portugal. Er was oproer in de zaal, en er werd snel een beeld van het scorebord getoond. De man werd van het podium gehaald en de presentatrice ging verder alsof er niets aan de hand was. Van het ESF 1964 is helaas geen video-opname beschikbaar, maar vanaf 57:30 kun je het voorval beluisteren:

play

1967: De Ierse jury moet nog komen

Presentatrice Erika Vaal was net iets te vroeg om Sandie Shaw aan te kondigen als winnares van het Songfestival 1967. De EBU Supervisor moest haar erop wijzen dat de Ierse jury nog moest worden opgebeld. Om het compleet te maken, wreef de puntengever vanuit Dublin het voorval er nog eens lekker in (vanaf 5:29):

play

1981: ‘I don’t have it’

En we blijven nog even hangen in de puntentelling: de presentatrice van 1981 wilde de Joegoslavische jury oproepen, maar kreeg lange tijd geen gehoor. Uiteindelijk werd er toch verbinding gemaakt met iemand, maar de dame aan de lijn leek geen idee te hebben dat ze in het Songfestival was. Op de vraag of ze de resultaten van de jury kon bekendmaken, zei ze droogjes: ‘I don’t have it.’ (Vanaf 1:57)

play

1983: Johannes Skorgan

Twee jaar later gaf de Duitse presentatrice Martine Charell zichzelf de lastige taak om élk liedje in niet minder dan drie talen tegelijkertijd te introduceren. Dat dat af en toe moest mislopen, stond buiten kijf, en het liep mis bij het Noorse liedje. Toen ze was aangekomen bij the conductor, die Konductur, le chef d’orchestre, kon ze plots niet meer op de naam van de goede man komen. Uiteindelijk zei ze maar ‘Johannes Skorgan’, een samenraapsel van de namen van de componist en tekstschrijver. Sigurd Jansen, de échte dirigent, keek zeer verwonderd toen hij zich een weg baanden aar zijn orkest (vanaf 1:16):

play

1985: ‘I just wanted to wake you up’

Vlak voor de puntentelling van 1985 baande presentatrice Lill Lindfors zich een weg naar het podium. Maar haar kleed bleef vasthangen achter een haakje onderaan de scène, waardoor ze even in haar ondergoed leek te staan. Al gauw bleek gelukkig dat het voorval goed gerepeteerd was, en ze toverde een gloednieuwe jurk tevoorschijn, onder luid applaus van het publiek.

play

1990: Geluid en beeld lopen niet samen

Het ESF 1990 vond plaats in Joegoslavië, maar liep al bijna meteen helemaal mis. Bij het eerste liedje, de Spaanse inzending, startten het orkest en de geluidsband niet synchroon. De twee zangeressen van Azúcar Moreno liepen verontwaardigd van het podium op, met een zeer verward applaus van het publiek tot gevolg. Het stukje zeer ongemakkelijke televisie start op 1:16:

play

1998: A long time ago wasn’t it?

Nog eentje van de puntentelling: presentatrice Ulrika Johnsson belde Nederland op en maakte contact met Conny Vandenbos, die in 1965 had deelgenomen, en dus al van gezegende leeftijd was. Ze begon met de deelnemers een hart onder de riem te steken omdat ‘zij wist wat ze voelen’. Daarop zei Ulrika: ‘You of course have taken part. A long time ago, wasn’t it?’ (‘Jij hebt uiteraard deelgenomen. Lang geleden, niet?’). Het publiek barstte in lachen uit, Ulrika leek zich van geen kwaad bewust, en Conny zei, een tikje geïrriteerd: ‘Do you wanna know? 1965’, waarop ze de punten begon bekend te maken. (Vanaf 2:42:09)

play

1999: Dana vs. de trofee

Het ESF 1998 werd uiteindelijk gewonnen door Dana International uit Israël, en bij de volgende editie in Jeruzalem mocht zij aan het einde van de show de trofee overhandigen aan haar opvolgster, de Zweedse Charlotte Nilsson. La Dana deed alsof de trofee te zwaar voor haar was, maar leefde zich iets te hard in in haar rol… (Vanaf 3:06:18)

play

2010: Jimmy Jump

Een recentere klassieker is het Spaanse optreden van het ESF 2010 van Daniel Diges en zijn dansers. Halverwege verscheen er plots een zevende ‘artiest’ mee op het podium die wat begon mee te dansen. Al gauw kwam er security bij op het podium en liep Jimmy Jump snel van het podium af. De Spanjaarden deden verder alsof er niets gebeurd was, maar kregen gelukkig een nieuwe beurt aan het einde van het songprogramma. (Vanaf 1:18)

play

2017: De streaker

En vorig jaar tijdens de finale was er natuurlijk de streaker bij Jamala, de winnares van het jaar voorheen. Tijdens het optreden van haar nieuwe single, verscheen er plotseling een man op het podium met een Australische vlag die zijn bloot achterwerk toonde aan kijkend Europa, maar al gauw eveneens door security werd gevat. Jamala zong ook rustig verder en liet het voorval passeren.

play

Advertentie