Algemeen

ALGEMEEN

Belgische voorrondes: eerst verliezen, dan pas naar Songfestival

Belgische voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Kijkplezier voor de een, ergernis en een flauw niveau voor de ander. De preselecties kwamen er in verschillende methodes, concepten en tv-formats. Tijd om dat allemaal eens te herbeleven in ons boek 65 jaar België op het SongfestivalBestel alvast jouw exemplaar en krijg hieronder een voorsmaakje. Want naast een uitgebreide geschiedenissectie van het grote Songfestival, lees je in dit unieke boek ook de historiek van onze Belgische voorrondes. Niet alleen met tekst en uitleg, maar ook via puntentabellen en foto’s.

ABBA won in 1974 het Songfestival, maar een jaar eerder greep de groep naast de overwinning in voorronde Melodifestivalen. Verschillende Belgische deelnemers weten hoe dat voelt! Eerst – soms zelfs meermaals – verliezen in de voorronde om pas nadien je land te mogen vertegenwoordigen. Hieronder enkele opvallende volhouders.

Ann Christy, die pas voor ons land zong in 1975

Gelukkig zijn, zong gevierde Ann Christy voor ons land. Minder blij was ze in 1970 (o.a. met Le temps, le vent), 1971 (o.a. met Dag vreemde man) en 1973 (o.a met Bye Bye). Toen viste ze telkens achter het net in onze preselecties voor het Songfestival, zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Via de link hieronder kan je Ann aan het werk horen in ’73.

play

Nicole Josy, die pas voor ons land zong in 1973

Veel kans dat Ann Christy destijds Nicole Josy (van Hugo was er toen nog geen sprake) tegen het lijf liep tijdens de opnames van Chansons Euro ‘70. Want ook Nicole waagde haar kans in Franstalig België. In de selectie bracht ze twee liedjes, maar zonder succes. Niet vergeten: in 1968 had Josy al met A la Nouvelle-Orléans deelgenomen aan aan de voorronde in Wallonië. Niemand die weet op welk plaats ze daar geëindigd is, al was het niet de eerste. Claude Lombard won dat jaar.

Liliane Saint-Pierre, die pas voor ons land zong in 1987

De zangeres die gastland België mocht vertegenwoordigen in Brussel, was toen niet aan haar proefstuk toe. Onze Liliane had namelijk al in 1981 deelgenomen aan Eurosong. Emly Starr won, maar het gerucht gaat dat onze kandidate van ’87 tweede werd. Oh, en wist je dat Liliane Saint-Pierre al in 1978 deelnam aan de preselectie in … Luxemburg! Daar kozen ze toen voor Baccarra. Zo klinkt haar poging van 1981:

play

Jacques Raymond, die pas voor ons land zong in 1963

Deze zanger nam in 1963 zonder al te veel nadenken deel aan de Belgische preselectie. Hij klopte er grote favoriete Lize Marke. In 1971 werd de man min of meer verplicht om samen met Lily Castel Nicole & Hugo te vervangen op het Songfestival in Dublin. Maar hoe lagen de kaarten tien jaar eerder? Want toen was Jacques Raymond een van de verliezers in de Vlaamse voorronde van ’61. Met twintig punten verschil werd hij tweede achter Bob Benny.

Clouseau, dat pas voor ons land zong in 1991

Het hele Songfestivalverhaal van Koen en Kris Wauters lees je in ons Songfestivalboek. Toen zakten ze met grote verwachtingen af naar het festival in Rome. Al dacht zo goed als iedereen dat ze ons land al in 1989 zouden vertegenwoordigen. De populaire groep kwam er voor de dag met Anne, maar gingen strijdend ten onder tegen de toen vrij onbekende Ingeborg.

play

Lisa del Bo, die pas voor ons land zong in 1996

Lieve Lisa probeerde het twee keer in een voorronde voor het Songfestival. Bij haar laatste poging was het raak! In 1993 fladderde haar Vlinder naar de derde plaats in de preselectie die door Barbara Dex werd gewonnen. Wist je dat het eigenlijk de manager was van Lisa die het broodnodig vond om haar in te schrijven voor die twee selecties?

play

Nieuwsgierig naar meer verliezers? Via deze link schaf je een exemplaar aan van het boek 65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen. Ons boek is het allereerste volledige naslagwerk met alle informatie over onze voorrondes én ons land op het Eurovisiesongfestival. Herbeleef 1987, 2004 of een ander jaar. Of verrijk jezelf met kennis over onze interne keuzes. Dit boek wil je hebben!

Advertentie