Eurosong 1981

logo
Datum
07-03-1981
Locatie
Amerikaans Theater, Brussel
Presentatie
Luc Appermont
Stemsysteem

Een vakjury bepaalde de uitslag.

Na een selectie met drie groepen (1977) en een intern gekozen zangeres (1979), hield de BRT in 1989 voor het eerst in zes jaar tijd weer een Vlaamse Songfestivalvoorronde met veel verschillende (soorten) kandidaten, liedjes en uitzendingen.

Het concept

Eind december 1980 maakte de Vlaamse omroep alle details bekend voor Eurosong 1981, al zouden die later nog op opvallende manieren wijzigen. Er was een open inschrijving geweest waar iedereen aan mocht deelnemen. Een geheime vakjury had van 140 ingezonden songs er 40 weerhouden om deel te nemen aan halve finales op televisie. Net als in 1977 en 1979 mocht het zaalpubliek van het Amerikaans Theater daar het oordeel vellen als dwarsdoorsnede van de Vlaamse kijker. Tien songs kregen groen licht voor de finale, waar een andere vakjury de winnaar mocht aanduiden.

Maar er traden enkele opmerkelijke kronkels op. De krant Gazet van Antwerpen schreef op 22 december 1980 dat er veertig titels gekozen waren, maar publiceerde daarop een lijst van slechts 36 kandidaten en liedjes. Verschillende kandidaten heetten plotseling ook anders tijdens de drie halve finales met telkens twaalf songs in de race. Gerda Chantraine werd Dorina Chantraine, kleinkunstzanger Wim De Craene nam plotseling deel als lid van de gelegenheidsgroep Perte Totale en Johann Sates werd John Sates.

Belangrijker was dat het stemsysteem deels later nog volledig overhoop werd gegooid, en ook dat was een beslissing van de Dienst Ontspanning van de BRT die op veel kritiek kwam te staan. De publieksstemming in het Amerikaans Theater werd amper een week voor de eerste halve finale overboord gegooid en vervangen door publieksstemming via speciale Lottoformulieren. Iedereen kon na de derde halve finale in de krantenwinkel voor 50 Belgische frank, zo’n 1,25 euro, een formulier kopen met daarop de 36 kandidaten. Op dat formulier moest de koper tien songs aanduiden die volgens haar of hem door mochten naar de finale. De tien liedjes met de meeste publieksstemmen werden weerhouden. Maar een computer trok ook een winnaar uit de mensen die de tien finalisten correct hadden ingeschat, en die kreeg net als bij de Lottotrekkingen een rijkelijk gevulde prijzenpot. Het stemmen ging dus niet om voorkeuren, maar om voorspellen, en ook mensen die geen seconde van de halve finales hadden gekeken, konden zo vaak stemmen als ze wilden.

Over 1981

In totaal waren er vijf uitzending van Eurosong 1981. Op vier opeenvolgende zaterdagavonden in februari en maart werden drie halve finales en een finale afgewerkt, in rechtstreekse uitzendingen vanuit het Brusselse Amerikaans Theater. Alle shows gingen omstreeks 20.35 uur op antenne op BRT1 en duurden een uurtje. Luc Appermont keerde terug als presentator, en de regie was in handen van Hugo Hellemans. Op zondag 1 maart zond de BRT tussen 21.15 en 22.05 uur Eurosong 1981 – Digest uit. Daarin werden fragmenten van één minuut van alle 36 songs getoond, telkens met het correcte nummer ernaast die mensen moesten gebruiken op hun stemformulieren. Pas op donderdagavond 5 maart, amper 48 uur voor de finale, maakt de Lotto de tien finalisten bekend. Exact 184.052 stemformulieren werden meegeteld.

Het regende opnieuw kritiek op het povere liedjesniveau in de selectie. Wegwerpmateriaal in Eurosong ’81, kopte de krant Gazet van Antwerpen na de tweede halve finale. De derde preselectie werd als sterker beschouwd, en dat vertaalde zich ook in de resultaten van de publieksstemming: de helft van de finalisten kwam uit de laatste voorronde. De finale ging tussen 20.10 en 21.00 uur op zaterdag 7 maart op antenne, vier weken voor het Songfestival in Dublin. Emly Starr en haar Samson & Delilah werden getipt, en konden die favorietenrol ook verzilveren. Aan het einde van de uitzending maakte de juryvoorzitter de winnaar bekend, zonder dat er punten of gedetailleerde resultaten werden vrijgegeven.

1e halve finale (Zaterdag 14 februari 1981)

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Della BosiersMij kan niets meer gebeuren?
2Ronald DriesenAls men iemand zo bemint?
3Jacky LafonDag meneer?
4Jef ElbersGummibal?
5Fancy FreeDe wereld is een showtoneelF
6Jo VallyDe wereld draait?
7Anne-MarieTwee is te veel?
8John SatesTopkonditie?
9OperaDe operaF
10Gene SummerZing het maarF
11Perte TotaleCompagnie verliefd?
12Johnny WhiteOp dat kamertje?

2e halve finale (Zaterdag 21 februari 1981)

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1JenniferIn mijn armen?
2Rick HeylenVanavond en vannacht?
3StellaVeel te veelF
4Dorina ChantraineHet ware geluk?
5Patty DevickDaar waar liefde is?
6CindyIk ben verliefd?
7Mary-HelenaLiefde is…?
8Bea CardonElke traan?
9Peter en ZoutEens was het anders?
10Ria ClijstersDromen bouwen?
11Ann MichelIk ben gelukkigF
12ClaireZonder jou?

3e halve finale (Zaterdag 28 februari 1981)

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Johan StollzHello, helloF
2Nancy DeeBlij bij je te zijn?
3Mary ScottIk ga weg van jou?
4Mark ManuelMarianne uit vroegere dagen?
5Kathy & Nancy BruynoogheZaterdagavond?
6Emly StarrSamson & DelilahF
7Lester & DenwoodBonnieF
8Lode De CeusterDit wijsje vond ik in jouw ogen?
9Mik DeboesIk kom terug?
10VenusTalismanF
11Liliane Saint-PierreBrusselF
12Karin SetterEr was een tijd?

Finale (Zaterdag 7 maart 1981)

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Fancy FreeDe wereld is een showtoneel?
2OperaDe opera?
3Gene SummerZing het maar?
4StellaVeel te veel?
5Ann MichelIk ben gelukkig?
6Johan StollzHello, hello?
7Emly StarrSamson & Delilah1
8Lester & DenwoodBonnie?
9VenusTalisman?
10Liliane Saint-PierreBrussel?
play
play
play
play
play
play
play

Op het Songfestival 1981 werd België dertiende. Lees meer op onze geschiedenispagina:

ESC 1981 – Dublin – Final

Advertentie