EBU

EBUMALMO 2024MALMO 2024 INFO

EBU reageert op oproepen omtrent Israël aan Songfestivalkandidaten

Songfestivalorganisator EBU heeft een statement verspreid omtrent de vele commotie rond de deelname van Israël dit jaar. Dat gebeurde bij monde van adjunct-directeur-generaal Jean Philip De Tender. Ook een aantal concrete vragen beantwoordt EBU op zijn website in een FAQ.

Het statement is een reactie op de oproepen tot boycot van het Songfestival die er nog altijd zijn. Er zijn ook fans die zich richten tot de deelnemers van dit jaar met de vraag zich uit te spreken of zelfs terug te trekken uit de wedstrijd.

Sociale mediacampagnes

De Tender zegt het volgende:

De EBU erkent dat het Eurovisiesongfestival van dit jaar – tegen de achtergrond van een verschrikkelijke oorlog in het Midden-Oosten – diepe gevoelens en sterke meningen heeft losgemaakt. We begrijpen dat mensen willen debatteren en hun diepgewortelde mening over deze kwestie willen uiten. We zijn allemaal getroffen door de beelden, verhalen en de onbetwistbare pijn van de mensen in Israël en Gaza.

Hij voegt daar ook nog het onderstaande aan toe:

We willen echter ingaan op de bezorgdheid en discussies rond deze situatie, vooral de gerichte sociale mediacampagnes tegen sommige van onze deelnemende artiesten.

De beslissing om om het even welke zender, met inbegrip van de Israëlische zender Kan, op te nemen in het Eurovisiesongfestival, is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de bestuursorganen van de EBU en niet die van de individuele artiesten. Deze artiesten komen naar het Songfestival om hun muziek, cultuur en de universele boodschap van eenheid te delen via de taal van de muziek.

Geen rol van de artiesten in beslissing

EBU wil ook een veilige en ondersteunende omgeving bieden voor alle deelnemers, medewerkers en fans. De organisatie zegt nauw te zullen blijven samenwerken met alle belanghebbenden om de waarden van respect, inclusiviteit en begrip te bevorderen, zowel online als offline. Het volledige statement is op de officiële website van het Songfestival te lezen.

Hoewel we een groot voorstander zijn van vrijheid van meningsuiting en het recht om meningen te uiten in een democratische samenleving, zijn we fel gekant tegen elke vorm van online misbruik, haatzaaien of intimidatie gericht tegen onze artiesten of individuen die verbonden zijn aan de wedstrijd. Dit is onacceptabel en volstrekt oneerlijk, aangezien de artiesten geen rol hebben in deze beslissing.

Beveiliging

In de FAQ benadrukt directeur-generaal Noel Curran nog eens dat het Songfestival een niet-politiek evenement is. Hij legt ook nog eens uit waarom Rusland wel uitgesloten werd. Dat is ‘vanwege hun voortdurende niet-nakoming van lidmaatschapsverplichtingen en schending van de waarden van openbare dienstverlening’.

Op de vraag of er dit jaar tijdens het Songfestival meer beveiliging zal zijn dan andere jaren, is dit het antwoord:

We nemen de veiligheid van de deelnemers en het personeel van het Eurovisiesongfestival zeer ernstig. We blijven nauw samenwerken met SVT, de stad Malmö, de Malmö Arena, de lokale politie en andere ordehandhavers en hebben er alle vertrouwen in dat we een veilig evenement kunnen creëren voor alle deelnemers en bezoekers in mei.

Protesten

Hoe EBU zal reageren als er protesten zijn in Malmö, reageert de organisatie vaag. Er wordt verwezen naar de vrijheid van meningsuiting en de wens van mensen om hun stem te laten horen. De organisatie steunt het recht van degenen die vredevol protesteren.

Bij de vraag wat EBU denkt van de oproepen tot boycotten, verwijst die naar inclusiviteit en het vieren van verschillen door muziek. ‘We kijken ernaar uit weer United by Music te zijn dit jaar’, luidt het tot slot.

Advertentie