Algemeen

ALGEMEEN

EBU sluit akkoord met omroep SVT: Songfestival jaarlijks in Zweden (Aprilgrap)

Vanaf dit jaar zal het Songfestival jaarlijks in Zweden worden georganiseerd, door omroep SVT en telkens in samenwerking met de winnende omroep. Dat bevestigt de EBU in een persbericht.

Het gonsde al langer van de geruchten over wat de tweede grote wijziging zou zijn waarmee de EBU zou uitpakken. Maar nu is er bevestiging: nadat eerder al werd aangekondigd dat de slogan United by Music elk jaar opnieuw gebruikt zal worden, geldt vanaf nu hetzelfde voor de organiserende omroep.

De continuïteit van het Songfestivalmerk

Concreet sloot de EBU een raamakkoord met de Zweedse omroep SVT. De komende jaren zullen alle edities van het Eurovisiesongfestival worden georganiseerd op Zweedse bodem. SVT zal fungeren als hoofdorganisator en zal daarbij steeds samenwerken met de winnende publieke omroep van het vorige jaar.

‘We zijn zeer opgetogen over de professionele aanpak van SVT‘, zegt Martin Österdahl, de huidige én Zweedse Executive Supervisor van het Songfestival. ‘Deze stabiele samenwerking zal de continuïteit van het Songfestivalmerk alleen maar ten goede komen, terwijl we ook de eigenheid van het winnende land aandacht geven vanuit Zweden.’

Van Malmö tot Stockholm

Er is in eerste instantie een akkoord voor de komende vijf edities na die van dit jaar. Dat betekent dat alle Songfestivals tot en met 2029 al zeker in Zweden zullen plaatsvinden. In een adem maakten de SVT en de EBU ook al de gaststeden bekend. Het zal gaan om respectievelijk Malmö (2024), Göteborg (2025), Växjö (2026), Eskilstuna (2027), Karlstad (2028) en hoofdstad Stockholm (2029).

‘Op deze manier kunnen we veel gerichter plannen in nauw overleg met de betreffende steden om voldoende hotelbedden en vervoersmogelijkheden te garanderen’, zegt EBU-woordvoerder Lynda Woodruff.

Thank You For the Music

Het Songfestival moet meer herkenbare en terugkerende elementen krijgen, vindt de EBU. Daarom werd ook beslist dat de interval act in de finale elk jaar zal bestaan uit een medley van ABBA-klassiekers. ‘Iedereen kent en houdt van ABBA’, stelt Österdahl stellig. ‘Elk jaar nodigen we enkele oud-deelnemers uit om te komen meezingen.’

Voor de medley van dit jaar in Malmö werden naast de al eerder bekend gemaakte Sertab Erener ook alvast onze eigen Hugo Sigal gestrikt. Hij zal de ABBA-song Thank You for the Music opdragen aan zijn betreurde Nicole ‘Colleke’ Josy. Meer namen worden binnenkort vrijgegeven.

Jaarlijks Petra Mede?

Hoewel de EBU en SVT het nieuws nog niet formeel willen bevestigen, melden Zweedse media dat Petra Mede in gesprek is om ook jaarlijks als presentatrice van de happening terug te keren. Daarbij zou ze afwisselend alleen en met anderen de liveshows aan mekaar praten. Dit jaar doet ze dat met actrice Malin Åkerman.

Naar verluidt wordt al hard gewerkt aan de presentatie van editie van 2026. Het Songfestival viert dan z’n zeventigste verjaardag. Voor die gelegenheid werkt de SVT samen met de Zwitserse publieke omroep SRG SSR aan een hologram van Lys Assia, die de eerste editie in 1956 op haar naam schreef, om de wedstrijd te presenteren samen met Mede en een school vissen.

 

Dit artikel tot op het einde gelezen? Dan ben je in onze val getrapt. Dit was namelijk onze jaarlijkse aprilgrap.