Algemeen

ALGEMEEN

Eerste editie ‘American Song Contest’ in 2022

De Songfestivalgekte raast dezer dagen over het Europese continent. Binnen dit en een week kennen we namelijk de opvolger van Duncan Laurence, en dus de winnaar van de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival. Deze week bereikte er ons echter nieuws van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daar zou namelijk ook het één en ander in de steigers staan: de eerste editie van de Amerikaanse variant van het Eurovisiesongfestival.

Het idee van een Amerikaanse versie van het Europese festival hing al enkele jaren in de lucht. Het werd voor het eerst officieel aangekondigd in mei 2019. Het was op dat moment echter onduidelijk hoe serieus we dit nieuwe project konden nemen. Als we in de geschiedenis teruggaan, werden er namelijk al heel wat varianten aangekondigd, met een Aziatische versie van het Songfestival op kop. Vandaag lijken de plannen echter heel concreet te zijn.

De Amerikaanse zender NBC zou de rechten hebben binnengehaald om het festival te mogen uitzenden. De Amerikaanse versie zal sterk lijken op de Europese, al pakken ze het daar iets anders aan. Waar wij in Europa kunnen genieten van twee halve finales en een grote finale, zullen de Amerikanen de show opdelen in drie. Dit lijkt eerder een noodzaak gezien het feit dat er maar liefst 56 deelnemers zullen aantreden, bestaande uit 50 staten, 5 gebieden waar de Verenigde Staten controle over heeft en de nationale hoofdstad Washington D.C.. Elke artiest zal eerst opkomen in een kwalificatieronde. Wie het haalt in deze rondes stoot door naar de halve finales, waarna er een finale volgt waarin de Amerikanen kunnen stemmen voor de Best Original Song.

Het doel van het festival is om de variëteit van de Amerikaanse muziekindustrie in de kijker te zetten. Elk genre, van R&B tot rock en uiteraard country, is dan ook toegelaten. Het lijkt niet de bedoeling te zijn om grote artiesten zoals Lady Gaga of Justin Timberlake een podium te geven. De competitie richt zich tot onbekende en opkomende artiesten die een gooi willen doen naar de overwinning.

Anders Lenhoff, Peter Settman en Ola Melzig zijn de bekende namen in de Songfestivalwereld die hun schouders onder dit project hebben gezet en zullen samenwerken met de Amerikanen. Daarnaast zit ook Christer Björkman, de man die tot dit jaar achter de Zweedse preselectie Melodifestivalen zat, mee in het productieteam.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertisement