Algemeen

ALGEMEEN

Israël woest op Sanne Wallis de Vries na parodie op Netta

De ambassade van Israël heeft een klachtbrief gestuurd naar de Nederlandse omroep BNNVARA, waarin ze hun beklag doen over de parodie die de Nederlandse actrice-cabaretière Sanne Wallis de Vries heeft laten maken op het winnende lied Toy van de Israëlische zangeres Netta tijdens haar Sanne Wallis de Show.

Na afloop van de eerste aflevering van de show van de Vries heeft de Israëlische ambassade haar beklag gedaan bij de Nederlandse omroepvereniging BNNVARA over de parodie op het winnende lied Toy, dat afgelopen zaterdag werd uitgezonden op NPO1. Een woordvoerder van gaf een korte verklaring:

In Sanne Wallis de show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het Songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap. De passages over wereldleiders en dollars die worden aangehaald hebben niets te maken met het nazistisch gedachtegoed: verwezen wordt slechts naar de huidige hechte banden tussen Israël/Netanyahu en (met name) president Trump, in zowel politiek als economisch opzicht.

In de parodie ging het onder meer over de Al-Aqsamoskee en het schieten met ‘buk-raketten’ naar Palestijnen. Kleinkunstzangeres Martine Sandifort kroop er in de huid van Netta. Op de koop toe werden er op de achtergrond ook nog afbeeldingen getoond van Palestijnse activisten in de Gazastrook. Sanne Wallis de Show is een nieuw programma van cabaretière Sanne Wallis de Vries. Muzikale parodieën vormen een onderdeel van de nieuwe zaterdagavondshow van BNNVARA die uit vier afleveringen bestaat.

Bekijk hier de omstreden parodie:

play

Ook het CIDI en anderen uiten hun kritiek

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een Nederlandse organisatie die de Joodse belangen wil verdedigen in Nederland, verwoorde hun kritiek via een kritische tweet:

Maar ook anderen uiten via sociale media hun kritiek met opmerkingen als:

Mijn hemel (…) Wie verzint deze infantiele, ongemakkelijke, op geen enkele manier grappige, teksten?

Nog iemand anders vindt het niet alleen ongemakkelijk, maar spreek ook over regelrechte Jodenhaat. En Joop Soesan, een consultant voor Europese bedrijven die zaken doet in Israël, beschrijft zijn kritiek als volgt:

Je gaat ervan over je nek

Zijn kritiek wordt hem niet in dank afgenomen, tegenstanders verwijten juist Israël rassenscheiding. Het is duidelijk dat deze parodie tot grote verdeeldheid leidt op Twitter.

Journaliste Barbara Barend vindt link naar Joden storend

Tijdens het radio-programma Het Mediaforum op het radio net NPO1, koos journaliste Barbara Barend de parodie als fragment waar ze het graag wou over hebben. Omdat vooral de link naar de Joden haar enorm stoorde en het volgens haar de bedoeling was om Israël een hak te zetten.  Sjirk Kuiper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, begreep haar kritiek en voegde eraan toe:

Het is een dun lijntje tussen antizionisme en antisemitisme

En dat is nu het punt dat Barbara Barend wil aankaarten:

Dan had Sanne Wallis de Vries een liedje over Joden moeten maken. Kijk als je een liedje maakt over zwarten en lekker lui liggen in de zon, hihi, haha of over Joden en gierig, homo’s, weet ik veel, je kan allerlei stereotypen bedenken, dan is het anders. Maar het is een liedje over Israël. Je moet met dit soort dingen wel oppassen. De link met antisemitisme wordt wel gelegd.