Algemeen

ALGEMEEN

Plannen voor Aziatische versie Songfestival definitief van de baan

Het zag er in 2019 eventjes uit alsof het dan echt zou gebeuren, een Aziatische versie van het Songfestival. SBS Australië en de EBU maakten toen bekend het er van zou gaan komen maar dat gebeurde niet. Nu, twee jaar later, is beslist door SBS dat het beter is de stekker uit dit project te trekken omdat het momenteel te ingewikkeld is deze plannen om te zetten in realiteit.

De eerste plannen dateren al uit maart 2016 maar het was pas in augustus 2017 dat de EBU kwam met het nieuws dat het Eurovisiesongfestival-format, dat al landen uit Europa, Eurazië en zelfs Australië samen had gebracht, exclusief naar Pacifisch Azië zou komen onder de naam Eurovision Asia. Ze hadden gehoopt dat wel twintig landen zouden deelnemen. Elk met de muziektalenten van hun beste artiesten uit de hele regio.

Conflicten tussen regio’s 

Politieke spanningen tussen de grootste potentiële deelnemende landen waren een van de redenen waarom het allemaal vertraging opliep. Kwesties als de omstreden claims van China op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee, tegenclaims van Vietnam, de Filippijnen, Brunei en anderen, de zich ontwikkelende relatie van Hongkong  met het vasteland van China, het voortdurende conflict van Taiwan met China en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Voorgoed van de baan

Josh Martin, delegatiehoofd van Australië, vertelt in een interview dat ze de plannen van tafel hebben geveegd omdat er te veel problemen zijn. Vooral de problemen met de aanhoudende wereldwijde Covid-19-pandemie. De logistiek, het toezien op quarantaine en reisbeperkingen vormen een te groot struikelblok. Dit viel nog eens naast het proberen om China, waarschijnlijk de grootste bron van inkomsten en kijkers, te overtuigen om mee te doen, en tegelijkertijd het navigeren door de geopolitieke spanningen in de regio. Josh Martin zei hierover het volgende:

Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat we onze rechten voor een mogelijke show ingetrokken hebben. We hebben een aantal jaren geprobeerd om erachter te komen hoe we het moesten organiseren, en toen kwam deze wereldwijde pandemie. Het is heel anders dan de manier waarop het Songfestival ooit begon na de Tweede Wereldoorlog, als een middel om mensen bij elkaar te brengen. Een Pacifisch Aziatische versie maken is om een aantal redenen moeilijk: tijdzones, taalbarrières, conflicten en ga maar door. Het is net als elk tv-programma: je zet veel dingen in ontwikkeling maar niet alles komt door. Dat is dus ook gebeurd met onze plannen.

Amerikaanse versie gaat, voorlopig, door in 2022

Ondertussen is er wel goed nieuws van over de grote plas. In Amerika is de afgelopen weken bevestigd dat omroep NBC de rechten heeft gekregen om de aangekondigde Amerikaanse versie van het Songfestival te organiseren. Volgend jaar zullen we de beste artiesten uit elke staat het zien uitvechten in meerdere kwalificatierondes, halve finales en een grote finale. In dit artikel lees je er meer over.