De 12 punten van

DE 12 PUNTEN VAN

De 12 punten van … Wim De Vilder

Nu het terug wat rustiger is in de wereld van het Songfestival en we wachten op nieuwe ontwikkelingen voor een volgende editie, hebben we tijd voor een nieuwe reeks. In De 12 punten van … vroegen we aan een bekende Vlaming of bekende Nederlander zijn of haar top drie allertijden van het Songfestival. Natuurlijk vertelden ze ons ook waarom nu juist deze drie nummers. 

Er moet er eentje de eerste zijn en het is niet de minste. Wij kregen Wim De Vilder te strikken voor deze reeks. Wim begon zijn carrière bij de radio maar stapte eind jaren negentig over naar het kleine scherm. Je kent Wim ongetwijfeld, al sinds 1999, als anker van Het Journaal op Eén maar in het dagelijkse leven is hij een groot Songfestivalfan. Hij stelt graag zijn top drie allertijden voor aan jullie.

3. Remedios Amaya – Quién Maneja Mi Barca – Spanje 1983

Mijn nummer drie is een song die bijna niemand kent, denk ik. Een heel bijzonder, opvallend en krachtig nummer. Spanje stuurde toen een flamenco-zangeres het podium op. Heel atypisch eigenlijk voor het Songfestival, met Arabische en zigeuner-invloeden, en ik heb het altijd geweldig gevonden om naar te luisteren. Ik heb jaren gezocht naar een single ervan, tot ik hem uiteindelijk heb gevonden.

2. Loreen – Euphoria – Zweden 2012

Het Songfestival heeft altijd wel goeie dansnummers opgeleverd, en als de beat juist zit tijdens een feestje, ben ik altijd wel op de dansvloer te vinden. Het is ook zo’n nummer dat ik in mijn koptelefoon durf steken om te trainen voor een loopwedstrijd. Ik heb sinds ik naar het Songfestival kijk – en dat is al lang – altijd ook een lichte voorkeur gehad voor de nummers die de Scandinavische landen insturen. ‘Euphoria’ is daar een goede exponent van, echt een knaller.

1. Mocedades – Eres – Spanje 1973

Mijn absolute nummer één blijft ‘Eres Tú’ van Mocedades. Ik heb dat Songfestival zelf niet gezien, ik was toen nog veel te jong, maar de song is na meer dan veertig jaar nog altijd een klassieker. En ook al werd het opvallend genoeg géén winnaar, het blijft voor mij hét Songfestivalnummer bij uitstek.  Op ons huwelijk zes jaar geleden hadden mijn man en ik een poll georganiseerd: onze gasten mochten kiezen op welk nummer we onze openingsdans zouden houden. ‘Eres Tú’ haalde het met vlag en wimpel, en om die reden zal het wellicht altijd mijn nummer één blijven.

Eervolle vermeldingen

Een speciale vermelding wil ik ook nog geven voor twee Belgische inzendingen. ‘1 Life’ van Xandee is voor mij het beste uptempo nummer dat we ooit hebben ingestuurd. En de ballade ‘Iemand als jij’ van Barbara Dex. Een van de mooiste liedjes die België ooit naar het Songfestival heeft gestuurd. Helaas droeg Barbara die avond de foute kleren en had ze het foute kapsel gekozen.