Eurovisite

EUROVISITEEX-DEELNEMERS

Op ‘Eurovisite’ bij Micha Marah: ‘Mijn Songfestivaldeelname was gemiste kans’

Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering vijf met Micha Marah (1979).

Beluister de hele podcast met Micha via een van deze platformen of lees onderaan de hoogtepunten:

  • Spotify:

  • Stitcher:

  • Mixcloud:

  • RadioPublic:

  • Anchor.fm:

  •  Apple Podcasts en Google Podcasts:

* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.

** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.

Micha Marah over voorronde Canzonissima 1971

Micha heeft haar grootste hit, Tamboerke, te danken aan dat programma. Ze kijkt er dus met goede gevoelens op terug. ‘Dat was een geweldige tijd. Alles ging er vriendschappelijk aan toe, begint ze. ‘Dankzij mijn management heb ik aan Canzonissima kunnen deelnemen. Je mag niet vergeten dat ik maar 17 jaar was.’

Ze nam deel met een kinderliedje en toch werd het meteen een groot succes. ‘De mensen thuis stemden nog via gele briefkaarten. Ik deed mee om bekend te werden, niet zozeer om naar dat Songfestival te gaan. Maar omdat ik het zo goed deed begonnen mijn managers er wel in te geloven’, herinnert ze zich. Uiteindelijk stond Micha met drie liedjes in de finale, maar Nicole & Hugo waren toch de favorieten. ‘Jaren later heb ik vernomen dat de BRT nog had gepolst of ik Nicole niet kon vervangen toen ze ziek thuis moest blijven!’

Micha Marah over voorronde Eurosong 1975

Op haar 21e dook de zangeres opnieuw op in de Belgische voorronde. Deze keer met één liedje. In die tijd schoven platenfirma’s en managers artiesten naar voor. ‘Ik heb volmondig ja gezegd omdat ik wist wat zo’n programma kon teweeg brengen,’ zegt Micha in Eurovisite. In de finale bracht ze met The Pebbles ‘t Is over, maar Ann Christy won. Volgens Micha werd de uitslag van ’71 op die manier min of meer rechtgezet. ‘Veel criticasters vonden haar Dag vreemde man beter dan Goedemorgen, morgen.’

Micha Marah over eigen voorronde Eurosong 1979

De zangeres beseft dat ze als een van de weinige deelnemers geen Songfestivalvoorronde met meerde kandidaten heeft moeten winnen. Iets waar in 1979 best wat kritiek op kwam. ‘Ik viel plat op mijn buik toen ik plots die vraag kreeg om voor België te zingen. Eerlijk waar, op alles wat mij lief is; het verwonderde me even hard. Daar is nooit een geldsom voor gegeven’, blikt ze terug.

Voor haar eigen voorronde beluisterden Micha Marah en haar team honderden liedjes. Dozen vol met allemaal bandjes en cassettes. Hey nana zat daar ook tussen. ‘Ik heb dat nooit een geweldig nummer gevonden, maar ik heb de finale beslissing niet mogen nemen over welke zes liedjes ik zou brengen’ zegt Marah daarover.

Comment ça va? was de persoonlijke favoriet van Micha en ook het publiek was fan. Week na week stond het liedje aan de leiding. Maar in de finale besliste een jury dat ze toch met Hey nana naar het festival moest. ‘Zelfs in die laatste show heb ik me nooit zorgen gemaakt. Ik dacht dat die vakmensen wel het sterkste liedje voor me zouden kiezen. Ik was zo naïef. Want de componist van Hey nana vocht uiteraard voor zijn liedje. ‘Toen de uitslag bekend was, stond ik aan de grond genageld. De studiomeester heeft me op dat podium moeten duwen. Ik was aan het sterven.’

In de podcast praat de gevierde zangeres zonder verbloemen over wat er allemaal misgelopen is in die selectie. Dat Nancy Dee, toen de achtergrondzangeres, Micha zou vervangen als ze zou opstappen, daar wist ze op dat moment niks van. De artieste heeft dat allemaal achteraf vernomen.

Micha Marah over Eurovisiesongfestival 1979 in Jeruzalem

De platenfirma van de zangeres heeft, na een telefoontje van Francis Bay, nog geprobeerd om Hey nana via de rechtbank te laten schrappen omwille van plagiaat. Dat lukte niet op tijd. Micha dus met haar gehate liedje naar Israël. Desondanks die portie drama beschouwt Micha haar ervaring op het Songfestival naar eigen zeggen als ‘fantastisch’. ‘Ik was daar niet tegen mijn zin en heb daar gezongen als een professionele zangeres. Het was een show met alles erop en eraan. Maar ik was toch niet zenuwachtig omdat ik wist dat ik niet kon winnen. Vlak voor ik op moest heb ik mijn nagellak zelfs nog bijgewerkt’, lacht Micha.

Toch ziet ze haar deelname als een gemiste kans. ‘Toen ik maar vijf punten had zei ik; zie je nu? Ik had nog zo gezegd dat dat nummer op niks trekt, zonde.’ Ze is er zeker van dat ze met Comment ça va? hoger was geëindigd. Haar Songfestivalliedje zingt ze niet meer, net als de andere nummers uit haar eigen voorronde. ‘Dat is voor mij geen liedje meer, maar een hele historie.’

Hoe gaat het nu met Micha Marah?

De vrouw achter Micha Marah was destijds zo ongelukkig dat ze wou stoppen met zingen. Gelukkig werd ze op andere gedachten gebracht. Met een mooie carrière als beloning. De zangeres staat nog regelmatig op het podium, ze heeft zelfs nog een groep gevormd met Sandra Kim, en brengt weer nieuwe liedjes en videoclips uit. Als presentatrice is ze bij MENT TV te zien in Hadiemicha 2.0, een nieuwe versie van het radioprogramma dat ze eerder op de radio presenteerde.

play