Kiev 2017

KIEV 2017

Terugblik: Het Songfestival is helemaal terug

We schreven het enkele weken geleden: “Al wie zegt dat het Songfestival niet meer leeft in Vlaanderen, heeft ongelijk. ‘Eurovision 2017’ was het tweede meest trending topic op Google én de finale van dit jaar is het 15e meest bekeken tv-programma van 2017 tot hiertoe!”

Het trekt veel kijkers, er wordt over gesproken, het is een topic. Niet het hele jaar door, zoals bij ons, songfestivalnerds/festivalfanaten, maar die enkele weken voor, tijdens en kort nadien, lééft het.

Al wie zegt dat het Songfestival niet meer leeft in Vlaanderen, heeft ongelijk. 'Eurovision 2017' was het tweede meest…

Geplaatst door Songfestival.be op woensdag 13 december 2017

Dingedong

De ommekeer ontstond niet in het minst doordat Nederland met grote namen kwam, zag en bijna overwon. Anouk, die altijd wel in is voor een uitdaging, nam het voortouw met een knappe song waarmee ze zichzelf absoluut geen onrecht aandeed. Birds was niet dé hoogvlieger op het scorebord die het had kunnen zijn, maar de trend was gezet. Niet lang daarna haalden The Common Linnets bijna goud binnen. Niet met een dingedong, niet door zichzelf in Songfestivalbochten te wringen, maar door een sterk nummer ijzersterk neer te zetten.

En intussen trok ook België zijn niveau op en begon erin te geloven. We waren niet meer tevreden met enkel ‘de finale halen’, top tien werd stilaan een must. En terecht. Met leuke nummers, goeie performances, sterke, eigentijdse songs en knappe stemmen, deden we mee. En hoe: Loïc en Blanche werden wekenlang getipt als een van de favorieten.

Voor iedereen plezant

En dat trekt de aandacht, dat trekt volk. Van divers pluimage. Niet dat het Songfestival nu plots Humo’s Rock Rally naar de kroon steekt of dat voortaan alle festivalnummers grijsgedraaid gaan worden op Studio Brussel. Daarvoor zit er te veel kitsch tussen het koren en zijn de vooroordelen allicht ook nog wat te groot. Maar het Songfestival wordt meer en meer een mix van hippe, actuele kwaliteit met prettige tralala en blingbling. Zo blijft het voor iedereen plezant.

Er staat ons, met Laura Groeseneken en Waylon, opnieuw een zalig Songfestivaljaar te wachten. En ook jij kan dit jaar deelnemen! In een nieuwe rubriek die binnenkort gelanceerd wordt, krijg jij carte blanche om eens uitvoerig jouw zeg te doen. Over een vroegere inzending, een voorronde-kandidaat, een zot idee, een wild plan… Zo willen we jouw eigen stem horen, jouw persoonlijke inzending die doet nadenken of discussie aanzwengelt. Jouw euro- of neurovisie dus, al naargelang.

Veel geluk en veel succes dus, voor ons allemaal!