Cyprus

CYPRUS

Cyprus zoekt het opnieuw ‘Down Under’: Silia Kapsis naar Malmö

Na lange speculaties en discussies is de kogel door de Cypriotisch-Australische kerk. Artieste Silia Kapsis zal namens het (kleinere) eiland zingen op het Songfestival 2024.

De interne keuze is intussen geen verrassing meer, al druist ze wel in tegen de eerdere plannen van omroep CyBC. Eerst wilde die namelijk een talentenjacht genaamd Fame Academy organiseren waarvan de winnaar het Eurovisieticket zou winnen.

Twistappel

Maar CyBC wilde samenwerken met een Griekse televisiezender en ook in Griekenland audities organiseren. Dat stootte tegen de borst van ERT, de omroep die voor Griekenland aan het Songfestival deelneemt.

Zoals we in augustus al schreven, bemoeide de EBU als koepelorganisatie van omroepen én de organisator van het Songfestival zich met de Griekstalige twistappel. Met effect in het voordeel van de Grieken dus, want de geplande Cypriotische preselectie wordt, althans voor 2024, afgevoerd.

Voorronde Cyprus in Griekenland: ERT klaagt bij EBU

Sydney Calling

En dus komt de EBU namens CyBC met het nieuws dat die laatste opnieuw achter gesloten deuren kandidaat en song voor het Songfestival zal kiezen, zoals dat overigens al non-stop gebeurt sinds 2016.

Na eerder de mosterd te hebben gehaald in Armenië, Georgië, Albanië, Duitsland, Griekenland en Australië, is het voor de deelnemer voor 2024 opnieuw prijs voor het eiland aan de andere kant van de aarde. Net als Andrew Lambrou, die in Liverpool 12e finishte met Break a Broken Heart en er een passionele fanbase aan overhield, is ook artieste Silia Kapsis geboren en getogen in Sydney.

Who am I?

Eurovision.tv meldt dat Kapsis van Cypriotische en Griekse komaf is en haar sporen al verdiende als zangeres, danseres en actrice. Haar eerste single, Who Am I?, verscheen vorig jaar.

play

Het is nog niet bekend wanneer en hoe Silia’s song voor Malmö wordt vrijgegeven.