Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJKTEL AVIV 2019

Uitzending op 8 februari: Britten wijzigen voorronde voor 2019

Eurovision: You Decide keert op 8 februari volgend jaar voor het vierde opeenvolgende jaar terug naar de Britse televisie als Songfestivalvoorronde – maar er wordt wel gesleuteld aan het concept.

De BBC maakte in een persmededeling bekend dat de selectie voor Tel Aviv een bonte mix wordt van blijvende waarden en grote veranderingen. Mel Giedroyc en ex-Songfestivalwinnaar Måns Zelmerlöw blijven aan boord als presentatoren, en er zijn opnieuw zes kandidaten waaruit het publiek kan kiezen.

Verder alleen maar wijzigingen: de uitzending wordt niet meer uitgezonden vanuit de Brighton Dome, maar vanuit een televisiestudio in MediaCity UK, een groot complex à la Hilversum Media Park dat net buiten Manchester ligt. De meest opvallende nieuwigheid is dat de nog te bepalen zes deelnemers slechts drie songs zullen brengen. Elke song wordt twee keer opgevoerd, maar telkens in een ander muzikaal arrangement. In drie rondes die song-offs worden genoemd, zullen dé artiest en hét lied voor het Verenigd Koninkrijk worden bepaald.

De drie liedjes zijn er al, en werden gekozen met de hulp van een internationale jury. De artiesten en de precieze datum van de voorronde worden pas in een later stadium bekendgemaakt. De finale op vrijdag 8 februari zal net als in vorige jaren anderhalf uur duren en rechtstreeks worden uitgezonden op BBC Two, ook bij ons beschikbaar op televisie.

In Lissabon finishte SuRie (foto) op twee na laatste met Storm, ondanks de bestorming van een politieke activist op het podium tijdens haar optreden.