IERLAND

Ierse inzending Songfestival 2020 bekend op 5 maart

Donderdag 5 maart maakt RTÉ, de nationale omroep, bekend welke artiest en lied Ierland vertegenwoordigen op het Songfestival van 2020 in het Nederlandse Rotterdam. Veel details over de Ierse inzending zijn er niet, enkel dat ThisIsPopBaby – een collectief van theatermakers en creatievelingen – instaat voor de omkadering.

Ierland scoort niet meer op het Eurovisiesongfestival. De laatste plaats van vorig jaar maakte dat nog maar eens pijnlijk duidelijk. RTÉ heeft daarom achter de schermen hard gewerkt aan de nieuwe inzending. Voorlopig geen details over die procedure en er kwam ook geen inspraak van het grote publiek. De omroep presenteert 5 maart een volledig intern gekozen inzending. Die presentatie komt er trouwens in Breakfast with Doireann and Eoin, de ochtendshow van radiozender RTÉ 2FM. Een dag later is de kersverse kandidaat te gast in The Late Late Show op RTÉ One om het gekozen Songfestivallied daar voor de eerste keer live te brengen.

Lesley Roy?

In Ierland is het speculeren ondertussen begonnen. Volgens enkele Ierse bladen zou de keuze gevallen zijn op Lesley Roy, een singer-songwriter uit Dublin. Wat wel al bekend is: ThisIsPopBaby – een collectief van theatermakers en creatievelingen – staat in voor de omkadering van de Ierse inzending op het Songfestival. Oprichter Philly McMahon zegt dat het lied een dikke hit is, maar compleet nieuw is voor Ierland in de liedjeswedstrijd. Hij durfde het nummer zelfs even hoog inschatten als Euphoria. Er zou dit jaar ook een ‘LGBTQ+-link’ zijn bij de Ieren.