Israël

ISRAEL

‘Israël neemt door stakend veiligheidspersoneel niet deel aan Songfestival in Turijn’

Het officiële Songfestivalaccount van de Israëlische omroep KAN communiceert deze ochtend verrassend nieuws. Omdat personeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël staakt, kan de veiligheid van de Israëlische delegatie op het Eurovisiesongfestival in Turijn niet worden gegarandeerd. Volgens KAN moet het land zich ‘op dit moment’ terugtrekken.

In Israël is momenteel een staking aan de gang bij het veiligheidspersoneel dat werkt voor het nationale Ministerie van Buitenlandse Zaken. Israëlische omroep KAN is er als de kippen bij om te communiceren dat Israël hierdoor niet kan deelnemen aan het Songfestival in Turijn. De veiligheid van de delegatie kan naar eigen zeggen niet gegarandeerd worden.

‘Op dit moment’, staat duidelijk in de tweet te lezen. Het lijkt er dus op dat er nog altijd een kans bestaat dat Israël toch aanwezig zal zijn in Turijn. Speelt KAN blufpoker of zal Michael Ben David zijn lied I.M effectief niet brengen op de liedjeswedstrijd van volgende maand? De organisatie van het Songfestival heeft nog niets gecommuniceerd. Sinds 2021 (dus ook dit jaar) moet elk land een vooraf opgenomen optreden achter de hand houden, moest de delegatie niet kunnen afzakken naar het gastland. Die regel kwam er door de coronacrisis, maar dat sluit niet uit dat Israël daar toch gebruik van maakt in mei.

Spanningen 

Terwijl de spanningen tussen Israël en Palestina weer de kop opsteken, verloopt ook de Israëlische deelname aan het komende Songfestival alles behalve van een leien dakje. Zo gingen er geruchten dat de zanger overwoog zich terug te trekken als kandidaat omdat de samenwerking met de Israëlische omroep heel stroef verliep. Deze staking en mogelijke annulering van deelname is een nieuw obstakel.

Update 28 april: Israël bevestigt wel degelijk mee te zullen doen aan het komende Eurovisiesongfestival, de beveiligingsproblemen wegens de staking zijn opgelost.