Israël

ISRAELTEL AVIV 2019

Slongs Dievanongs en Helmut Lotti willen boycot Songfestival in Israël

Op de website van de Britse krant The Guardian is een open brief verschenen waarin artiesten uit alle hoeken van de wereld oproepen om het komende Eurovisiesongfestival niet te laten doorgaan in Israël. Ze zijn namelijk van mening dat het land de mensenrechten van Palestijnen schendt. Bekende Belgische artiesten zoals Slongs Dievanongs, Helmut Lotti, Daan en Raymond Van het Groenewoud ondertekenden de open brief. Van een verhuis is volgens de EBU geen sprake.

De brief is kort, maar krachtig: de EBU moet Israël het recht ontzeggen om het Songfestival te organiseren. Het festival moet in een ander land plaatsvinden waar de mensenrechten gerespecteerd worden. Anders moet er een boycot komen. De artiesten vinden dat het land de mensenrechten van Palestijnen schendt. In de brief staat een link naar een artikel waarin staat te lezen dat populaire zangeres Lana Del Rey niet in Israël zal optreden omwille van het conflict. De artiesten hebben het ook over aanvallen (vlak na het Songfestival van dit jaar) van het Israëlische leger op ongewapende Palestijnen.

Ex-winnaar van het Songfestival bij ondertekenaars

Artiesten uit alle hoeken van de wereld hebben hun handtekening onder de brief gezet. De meest opvallende: Ierse zanger Charlie McGettigan. Samen met Paul Harrington won hij het Eurovisiesongfestival 1994 in eigen land. Belgische ‘prominenten’ die de actie steunen zijn onder andere Daan, Slongs Dievanongs, Helmut Lotti, Raymond Van het Groenewoud, Marijke Pinoy, DJ Murdock en Chokri Ben Chikha.

Zangers en zangeressen die ooit deelnamen aan het Songfestival (Kaija Kärkinen in 1991) Kyösti Laihi (in 1988, met Boulevard) of aan nationale voorrondes staan ook in het lijstje. Roger Waters (van Pink Floyd), muzikant Brian Eno en actrice Julie Christie laten ook van zich horen.

Tel Aviv 2019?

De EBU reageerde volgens De Standaard via een persmededeling. Van een verhuis is geen sprake. ‘Het Eurovisiesongfestival is al jarenlang een a-politieke show die toeschouwers en landen moet samenbrengen’, staat te lezen in de mededeling van de EBU.

De organisatie is trouwens in de weer om te beslissen waar en wanneer het volgende Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden. In de Israëlische media werd Tel Aviv als gaststad gelekt, met 21, 23 en 25 mei als data. De organisatie van het festival liet al snel via sociale media weten dat de keuze nog niet gemaakt is. Tel Aviv of toch Jeruzalem? De bekendmaking zal niet lang meer op zich laten wachten.