Israël

ISRAELLIVERPOOL 2023

Songfestival Israël: zo klinkt ‘Unicorn’ van Noa Kirel

Niet alleen de Oostenrijkers stellen op Internationale Vrouwendag hun Songfestivallied voor. Ook Israël is aan de beurt! Nationale bekendheid Noa Kirel pakt uit met Unicorn.

Ze was de allereerste naam voor Liverpool 2023, maar een van de laatsten om haar lied voor te stellen: Noa Kirel. Dat haar Songfestivallied Unicorn als titel kreeg, was ook al bekend. Nu weten we ook hoe haar worp klinkt. Ontdek de clip:

play

Hoge verwachtingen

In Israël zijn de verwachtingen over Noa’s deelname hooggespannen. Na de misgelopen finaleplaats vorig jaar, wil het land van onder andere Dana International en Netta opnieuw scoren. Kirel is daarnaast een nationale superster. Zo goed als al haar liedjes scoren keer op keer. Zo scoorde Noa al vier nummer-eenhits en won ze de afgelopen jaren vier keer de MTV Europe Music Award voor beste Israëlische artiest.

Succesvol team

Het team dat Noa Kirel naar de overwinning moet brengen, weet alvast hoe je moet scoren op het Songfestival. Doron Medalie zit mee achter Unicorn, net zoals bij het winnende Toy. Producer Yinon Yahel zat dan weer achter de knoppen bij Golden Boy.

Hobbelige selectieprocedure 

We zouden het bijna vergeten, maar de aanduiding van Noa als Songfestivalkandidate gebeurde niet zonder slag of stoot. In de zomer van 2022 kwam de Israëlische omroep KAN met het nieuws naar buiten over de interne selectie. Noa werd door een speciaal selectiecomité gekozen om Israël te vertegenwoordigen.

Noa Kirel voor Israël naar Songfestival 2023, of toch niet?

Volgens Kirel gebeurde die aankondiging zonder haar akkoord af te wachten. Ze had bedenktijd nodig. Die tijd nam ze ook. Pas begin augustus bevestigde ze haar deelname.