San Marino

SAN MARINOMALMO 2024

Preselectie San Marino: 129 kandidaten strijden voor plek in finale op 24 februari

Ook in San Marino is men op zoek naar de artiest die de ministaat op het 68e Eurovisiesongfestival zal vertegenwoordigen. De organisatie van de preselectie Una Voce Per San Marino 2024 maakte deze week de 129 kanshebbers bekend.

San Marino heeft 129 deelnemers geselecteerd die in vijf halve finales van 19 tot en met 23 februari mogen strijden voor een plek in de finale op 24 februari. Dit is een wijziging ten opzichte van de eerder bekend gemaakte datum van 2 maart.

Vijf halve finales

In vier halve finales zien we deelnemers van buiten San Marino. Eén halve finale kent uitsluitend deelnemers uit de ministaat. Na de halve finales volgt nog een herkansingsronde.

De inschrijving voor geïnteresseerde artiesten werd vorig jaar al geopend. Deze was open voor deelnemers van overal ter wereld, die tot 10 januari de mogelijkheid kregen om zich aan te melden. Vanuit alle inschrijvingen werd een casting georganiseerd. Hieruit werden de 129 halve finalisten geselecteerd.

Opvallende namen

In het uiteindelijke deelnemersveld zien we met name artiesten uit Italië terug. Er doen dit jaar geen Belgische acts mee. Vanuit onze noorderburen zal Daniel Marin een poging wagen om San Marino te vertegenwoordigen. De Nederlandse zanger nam vorig jaar ook al deel, maar wist de finale niet te behalen.

play

Een andere opvallende naam is MEGARA. De Spaanse band probeerde afgelopen editie van het Songfestival voor hun thuisland mee te doen. Zonder succes, in de preselectie Benidorm Fest werd de groep vierde met het nummer Arcadia.

play

Alle deelnemers en de indeling per halve finale is te bekijken op de website van de preselectie.

Finale

Zoals we eerder schreven, zullen er naast de acht deelnemers die vanuit de halve finales doorstoten ook acht intern gekozen bekende namen worden uitgenodigd voor de finale. Tijdens de finale bepaalt een vakjury wie Piqued Jacks zal opvolgen. Die groep behaalde met het liedje Like an Animal de laatste plaats in de tweede halve finale in Liverpool, met nul punten.