Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Vanavond: 2e halve finale Songfestival 2023

Vanavond vanaf 21.00 uur vindt vanuit het Britse Liverpool de tweede halve finale van het 67e Eurovisiesongfestival plaats. Zestien landen nemen deel en strijden om tien plekken in de finale. Rond 23.00 uur is de uitslag bekend.

Oekraïne won het Songfestival vorig jaar met Stefania van de groep Kalush Orchestra. Maar de huidige toestand in het land maakt de organisatie van een internationaal liedjesfestijn onmogelijk. De Britse omroep BBC, die vorig jaar tweede werd, nam de touwtjes in handen en maakt er een Brits-Oekraïense co-productie van.

Het publiek beslist

Voor het eerst sinds 2007 wordt de uitslag van de halve finale volledig bepaald door het publiek. In de vijftien deelnemende landen, Oekraïne, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kunnen kijkers thuis meestemmen. Daarnaast is er een nieuwe internationale televoting die online wordt gehouden. Een kredietkaart hebben geregistreerd in een land dat niet deelneemt aan het Songfestival 2023 is vereist om geldig te kunnen stemmen. Dat betekent dat stemmen vanuit Nederland in de praktijk bijna onmogelijk is. De internationale televoting telt mee voor de punten van één land. In totaal worden dus twintig puntensets van een tot en met twaalf uitgedeeld.

Het is vooral uitkijken naar de Belgische kandidaat Gustaph (foto), die geflankeerd door drie achtergrondzangeressen (Monique Harcum, Chantal Kashala en Sandrine (Eurosong 2008)) en danseres PussCee West als 5e aantreedt met Because of You.

Presentatie en gastoptredens

De presentatie is in handen van een vrouwentrio: de Britse zangeres Alesha Dixon, de Britse actrice Hannah Waddingham en de Oekraïense zangeres Julia Sanina.

De show begint met een korte montage van de eerste halve finale. De Britse acteur Luke Evans is later te zien met een spokenwordvoorstelling over de geschiedenis van het Songfestival en ook de Britse ex-Songfestivalkandidaten Scooch (2007, Flying the Flag) maken een verschijning. Als gastartiesten zijn er onder meer een Oekraïens muziekgezelschap dat plaatselijke musicalklassiekers zal brengen. Een van de leden van het gezelschap is Mariya Yaremchuk, die in 2014 6e eindigde op het Songfestival met Tick Tock. Daarnaast is er nog een dansoptreden van drie drag performers en een Oekraïense dansvereniging die de naam Be Who You Wanna Be meekreeg.

Uitzendingen

VRT1 voorziet vanaf 20.55 uur een korte introductie met een overzicht van de belangrijkste kandidaten. Die wordt gepresenteerd door vaste commentator Peter Van de Veire. NPO1 zendt vanaf 20.34 uur al een voorbeschouwing uit, gemodereerd door Rik van de Westelaken. Cornald Maas en Jan Smit zijn opnieuw de Nederlandse commentatoren.

Daarnaast is de liveshow van vanavond ook online te volgen via streamingdiensten VRT MAX en NPO Start, evenals via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival zelf.

De kandidaten van vanavond (op startvolgorde):