Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Dit waren hoogtepunten uit ‘Eurovision: Europe Shine a Light’

Jammer genoeg geen finale gisteravond, Duncan Laurence kon dus nog niet de trofee overhandigen aan zijn opvolger. De organisatie had wel haar best gedaan om met de show ter vervanging van het echte Songfestival voor een mooi alternatief te zorgen, met een aantal hoogtepunten.

De show opende met beelden van de editie uit 2019, waarbij we nog eens zagen hoe Duncan tot winnaar uitgeroepen werd en hoe hij zijn overwinningsspeech bracht. We kregen beelden te zien van verlaten straten en pleinen in de deelnemende landen, waarna we uiteindelijk terechtkwamen in het Media Park in Hilversum.

Eurovisiesongfestival 1958

Er werden kort beelden getoond van het Songfestival in 1958, ook in Hilversum, toen Domenico Modugno deelnam voor Italië met Nel blu dipinto di blu, beter bekend als Volare.

Mr. Eurovision

Meteen daarna werd een videoverbinding gelegd met Mr. Eurovision Johnny Logan, die nog eens het lied van zijn eerste Songfestivaloverwinning, in 1980, bracht, What’s Another Year, samen met Songfestivalfans en de presentatoren van de avond, Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit.

play

Fragmenten en boodschappen

Ook 30 seconden durende fragmenten van alle liedjes van dit jaar werden getoond, met na ieder fragment een boodschap van de artiest in kwestie. Dikwijls waren dat boodschappen van liefde, steun en hoop.

Heroes

Natuurlijk mocht ook die andere Mr. Eurovision niet ontbreken, Måns Zelmerlöw, die in 2015 won. Hij bracht vanuit zijn tuin een akoestische versie van zijn Heroes, als eerbetoon aan de helden in de zorg, die vechten tegen het coronavirus.

play

Junior Eurovisiesongfestival

Er werd ook even contact gemaakt met Viki Gabor, de winnares van het Junior Eurovisiesongfestival afgelopen november, dat door haar overwinning opnieuw door zal gaan in Polen. Als alles goed gaat uiteraard. Zij mocht alvast het logo en de slogan voor de komende editie onthullen. Het festival zal doorgaan in de hoofdstad van Polen, Warschau, met de slogan Move The World.

Bron: TVP

De kinderen van dat Junior Eurovisiesongfestival mochten ook nog samen met Gali Atari, winnares voor en in Israël in 1979 als onderdeel van de groep Milk & Honey, het lied Hallelujah zingen. Gali wandelde ondertussen door de straten van Jeruzalem, waarvan we prachtige beelden te zien kregen.

play

Diodato

Er werd ook even verbinding gemaakt met Diodato, de kandidaat voor Italië dit jaar, die in het Arena di Verona een deel van Nel blu dipinto di blu zong. Daar nam hij ook zijn Fai rumore op, waarvan een fragment in de show werd getoond. De volledige clip is hieronder te bekijken. Het idee voor deze vervangende show kwam nadat Italianen vanop hun balkon massaal het Songfestivallied van Diodato zongen.

play

Marija Šerifović

Na nog een blok fragmenten mocht ook de winnares van 2007, Marija Šerifović, een speciaal opgenomen versie van haar winnende lied Molitva brengen.

play

Love Shine a Light

Het Rotterdam Philharmonic liet ons dan de eerste keer Love Shine a Light horen, waarnaar deze show genoemd was. Ondertussen werden gebouwen in alle deelnemende landen opgelicht.

play

Nikkie Tutorials

De vrouw die dit jaar de online presentatrice had moeten zijn dit jaar, NikkieTutorials, bracht ons tussendoor af en toe fragmenten van haar videogesprekken met de deelnemende artiesten en las tweets van fans voor.

play

Ein bisschen Frieden

Ex-Songfestivaldeelnemers Ilse DeLange en Michael Schulte brachten samen het winnende lied van Nicole uit 1982, Ein bisschen Frieden.

play

Netta

Na nog een blok fragmenten van liedjes van dit jaar mocht ook Netta, winnares in 2018, even opdraven. Zij bracht vanuit haar slaapkamer een nieuw lied, Cuckoo.

play

Duncan Laurence

De winnaar van vorig jaar, die dus vanavond zijn opvolger had moeten kennen, bracht een nieuwe single van zijn eerste E.P., Someone Else. Niet vanop een groot podium in een gevulde zaal, maar in een prachtig verlichte lege ruimte.

play

Boodschappen

En nog was het niet gedaan met ex-deelnemers. Ook onder andere onze Sandra Kim mochten allemaal even paus zijn en hun boodschap van hoop en liefde voor de wereld uitbrengen.

play

ABBA

Ook Björn Ulvaeus, lid van de grootste band die het Songfestival ooit voortgebracht heeft en genie achter de liedjes van ABBA, kwam even gedag zeggen. Jammer genoeg, zoals ondergetekende verwacht had, repte hij met geen woord over de nieuwe ABBA-liedjes die ons ondertussen bijna twee jaar geleden beloofd zijn.

play

Graham Norton

De Britse Songfestivalcommentator, Graham Norton, werd even opgebeld voor een ongemakkelijk videogesprek met Chantal Janzen. Hij liet weten dat hij de sfeer miste, maar dat het wel voelde alsof hij twee uren doorgebracht had met de Songfestivalfamilie.

Samen zingen

Op het einde van de show zongen alle artiesten samen, zoals al lang aangekondigd, Love Shine a Light van Katrina & The Waves. Iedereen, behalve onze Hooverphonic. Omroep VRT liet weten op Twitter dat de groep dat zelf beslist had.

play

Songfestival 2021

Tot slot werd ook nieuws bekendgemaakt over de Songfestivaleditie van volgend jaar. Die zal alsnog in Rotterdam plaatsvinden, in welke vorm valt nog af te wachten.

play