Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

‘Meerdere scenario’s’ voor Songfestival 2020 door coronavirus

Er liggen ‘meerdere scenario’s’ op tafel over de mogelijke invloed van het coronavirus op het Songfestival 2020 in Rotterdam. Dat zegt een woordvoerder van omroep NPO aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Exacte details werden nog niet bekendgemaakt, maar er is wel bevestigd dat er in elk geval gesprekken gaande zijn. ‘Het is op dit moment te vroeg om in te gaan op deze eventuele scenario’s, aangezien deze afhankelijk zijn van de ontwikkelingen de komende periode’, aldus de woordvoerder in het AD. ‘Onze focus ligt nog steeds op het produceren van een onvergetelijk Eurovisiesongfestival.’

Eerder schreven we al dat de NPO steeds richtlijnen van de RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, volgt. Dat instituut maakte net vandaag bekend dat het coronavirus een eerste Nederlandse dode heeft geëist.

Zonder publiek

Maar corona teistert natuurlijk ook andere landen: de Deense omroep DR maakte bekend dat de nationale Songfestivalvoorronde Dansk Melodi Grand Prix morgenavond in een lege concertzaal zal worden gehouden. Een verbod van de Deense regering op evenementen met meer dan duizend toeschouwers noopten de organisatie van de zaal en de omroep om de finale niet af te gelasten, maar wel zonder publiek te laten doorgaan.

Op het moment van publicatie meldt het Zweedse Aftonbladet dat er ook bij de organisatoren van Melodifestivalen een crisisoverleg aan de gang is. Voor de finale in de Friends Arena worden een slordige 25.000 toeschouwers in de zaal verwacht. De Zweedse finale gaat vooralsnog door, maar de situatie wordt steeds in de gaten gehouden. Mensen met kaartjes die zich de afgelopen twee weken ziek voelden, wordt aangeraden thuis te blijven.