Nieuw coronavirus (nog) geen bedreiging voor Songfestival
De afgelopen dagen was er in de media veel te doen over het nieuwe coronavirus. Verschillende evenementen moesten afgelast worden. Volgens Nederlands viroloog Ab Osterhaus zou ook het Songfestival mogelijk niet door kunnen gaan door het virus. Wij spraken met virologe prof. dr. Kristien Van Reeth (Universiteit Gent) om na te gaan wat daarvan aan is.
Eerst en vooral is het belangrijk te stellen dat het onmogelijk is om in te schatten hoe de situatie in mei in Rotterdam en de rest van Europa zal zijn. Hoewel er een reële kans bestaat, is het niet zeker dat het virus ook in België of Nederland zal uitbreken. Daarnaast is het afwachten hoe het virus zal gedijen in warmere temperaturen. ‘Virussen van de luchtwegen krijgen het vaak lastig om zich te verspreiden tijdens de warmere maanden. We weten momenteel nog te weinig over de eigenschappen van het nieuwe coronavirus om in dit geval uitspraken te doen’, zegt prof dr. Van Reeth. De kans bestaat dus dat het virus ook nog in mei voor problemen zou kunnen zorgen. ‘Als dat het geval is, zou de verspreiding van het virus over twee maanden al serieus afgenomen kunnen zijn.’
Thuis blijven
Viroloog Ad Osterhaus stelde dat het onverstandig zou zijn om mensen uit heel de wereld samen te brengen in Rotterdam als het nieuwe coronavirus over een paar maanden nog niet onder controle is. ‘Eens het virus wijdverspreid is en het aantal besmettingen boven een bepaalde drempel ligt, is quarantaine van grote groepen nog weinig zinvol. Bovendien is afzondering ook wegens economische redenen niet oneindig houdbaar’, weet prof. dr. Van Reeth. Ze gelooft wel dat meer thuisblijven, geen handen of kussen geven en regelmatig de handen wassen, kan helpen om de verspreiding van het virus te vertragen.
Mondmaskers en ontsmettende gels
We vroegen aan prof. dr. Van Reeth of er maatregelen zouden kunnen getroffen worden indien het virus nog op ronde is in mei. Daarop antwoordde ze: ‘Een virus dat zich via de lucht verspreidt en waartegen je geen enkel wapen (lees een vaccin) hebt, krijg je niet zomaar onder de knoet.’ Ze gelooft ook niet dat het dragen van gewone mondmaskers bescherming kan bieden. Er moeten in de weken voor het evenement een degelijke risico-analyse en afwegingen worden gemaakt. Dan zal ofwel blijken dat het verantwoord is om het festival te laten doorgaan ofwel dat het beter afgelast wordt. ‘Een tussenoplossing met maskers en desinfecterende gels lijkt me niet haalbaar’, zegt Van Reeth.
Niet speculeren
Intussen heeft de NPO laten weten dat het te vroeg is om beslissingen te maken over een eventuele afgelasting. De woordvoerder van de NPO zegt dat de richtlijnen van de RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, worden gevolgd.
Als zij zeggen: er is een concrete dreiging, dan komen we in actie. Het is nu nog te vroeg.
Voorlopig zegt het RIVM dat het Songfestival nog ver weg is en dat het moeilijk is iets over de lange termijn te zeggen.
Worstcasescenario
Zelfs als het te gevaarlijk zou zijn alle fans in Rotterdam te laten samen komen, hoeft het Songfestival nog niet volledig afgelast te worden. De EBU is voorbereid op extreme situaties zoals onweer, terrorisme, maar ook pandemieën. Zo kan de show verhuisd worden naar een televisiestudio op een andere locatie of kan er voor een lege zaal opgetreden worden. De kans is dus heel klein dat er dit jaar geen opvolger voor Duncan Laurence zal komen.