Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Vanavond: ‘Eurovision: Europe Shine a Light’

Vanavond helaas geen finale van het 65e Songfestival, maar wel een alternatief aangeboden door de NOS, AVROTROS, NPO en EBU: Eurovision: Europe Shine a Light. De show duurt een tweetal uur en is bedoeld om de 41 kandidaten en liedjes van 2020 te eren.

Op minder dan twee maanden werd de hele uitzending in elkaar gestoken. Alle artiesten van dit jaar werd gevraagd nieuw beeldmateriaal in te sturen waarin ze hun songs opvoeren, zodat niet louter de videoclips getoond zullen worden. Fragmenten van alle liedjes zullen worden vertoond, maar hoelang die precies zijn en of het voor elk land hetzelfde zal zijn, is nog even afwachten.

Gastartiesten

We weten wel dat elk land een monument zal hebben dat voor de gelegenheid verlicht wordt, en dat dat voor België het Atomium is. We weten ook dat Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit de uitzending aan elkaar zullen praten en dat er tal van gastartiesten een acte de présence mogen geven. Ex-winnaars als Måns Zelmerlöw (2015), Gali Atari (1979), Netta (2018), Marija Šerifović (2007) en natuurlijk Duncan Laurence (2019) ontbreken niet, maar er komt ook onder meer een duet van Michael Schulte (Duitsland 2018) en Ilse Delange (Nederland 2014, The Common Linnets).

Alle deelnemers van dit jaar zullen ook samen Love Shine a Light zingen, het lied dat het Songfestival 1997 won. Verder komen er nog verschillende verrassingen tijdens de show die niet op voorhand werden bekendgemaakt.

Vanaf 21.00 uur

Eurovision: Europe Shine a Light is vanavond vanaf 21.00 uur te zien op Eén en NPO1, evenals op het YouTube-kanaal van het Songfestival zelf. Als voorbeschouwing zendt de Nederlandse omroep vanaf 20.25 Het beste van het Songfestival uit, een alternatieve terugblik op de 65-jarige geschiedenis van de wedstrijd. De Vlaamse zender Eén daarentegen zendt een aflevering van F.C. de kampioenen voor de 65e keer uit. We maakten nog een handig overzicht van alle alternatieve Songfestivalprogramma’s van Europese omroepen, en dat lijstje vind je hier terug.