Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Vooruitblik: dit weten we al over Songfestival 2020

Het is de eerste dag van een nieuw jaar én van een nieuw decennium. Mogen wij jullie een voor een bedanken voor een ontzettend mooi jaar en het allerbeste toewensen voor 2020. Traditiegetrouw blikken we op deze dag vooruit naar het Songfestival dat er zit aan te komen. Wat weten we al over de 65e editie? Alle feiten op een rijtje, zoals bekend bij het moment van publiceren.

Na 44 jaar was het dan eindelijk zover: een nieuwe Nederlandse overwinning. Duncan Laurence won in Tel Aviv en brengt zo het Songfestival naar onze noorderburen, en stiekem ook heel dicht bij ons. Na een spannende strijd rond de gaststad werd uiteindelijk gekozen voor Rotterdam door de publieke Nederlandse omroep NPO. Ahoy zal fungeren als locatie met halve finales op dinsdag 12 mei, donderdag 14 mei en de grote finale op zaterdag 16 mei. Uit elke halve finale gaan tien kandidaten naar de finale waar ze zullen worden vergezeld door de Big 5 en gastland Nederland.

Deelnemende landen

41 landen zullen deelnemen in Rotterdam. Twee landen, Hongarije en Montenegro, haken af en Bulgarije en Oekraïne keren terug na een jaartje afwezigheid. Op dit moment zijn er al zeven kandidaten bekend én één nummer. De Albanese Arilena Ara zal het nummer Shaj brengen. België maakte als eerste zijn kandidaat bekend en legt alle vertrouwen in Hooverphonic. VICTORIA moet het gaan waarmaken voor Bulgarije en Cyprus kiest opnieuw voor iemand met buitenlandse roots: Sandro. Oostenrijk heeft Vincent Bueno intern gekozen en hier kennen we ook de titel alvast: Alive. Spanje koos de laatste jaren altijd via een talentenjacht maar selecteerde dit jaar toch ook maar intern. Populaire Spaanse zanger Blas Cantó moet Spanje terug op de kaart zetten. Als laatste werd via Georgian Idol de inzending gekozen voor Georgië, Tornike Kipiani. Wil je meer weten over de kandidaten, dat kan via onze handige Kandidatenpagina.

Slogan zelf in te vullen

De slogan en het thema zijn altijd een belangrijk deel van het festival. Zo kan een land of stad zijn stempel drukken op het Songfestival. Met een stad als Rotterdam werd gekozen voor de slogan: Open Up. Met deze slogan willen ze iedereen oproepen om open te staan voor elkaar, welk geloof, overtuiging of huidskleur je ook hebt. De slogan is volgens uitvoerend producent Sietse Bakker ook makkelijk zelf aan te vullen met je eigen interpretatie.

Logo met een blik op de geschiedenis

Het Eurovisiesongfestival is tien jaar na de Tweede Wereldoorlog gestart met als doel Europa via muziek dichter bij elkaar te brengen. Doorheen de jaren heeft de competitie zich opengesteld voor nieuwe landen, nieuw talent en nieuwe technologieën. Dat is ook meteen de link met het thema van de editie in 2020, Open Up. Om die boodschap nog meer kracht bij te zetten, is een datagestuurd vignet ontwikkeld dat het verhaal van het Eurovisiesongfestival op een hedendaagse manier viert. Het logo bevat de kleuren van de vlag van de deelnemende landen in volgorde van eerste deelname.

Nederlands landschap is de basis voor het podium

De traktaties van de organisatie bleven komen en zo kregen we ook al de eerste beelden van het podium te zien. Ontwerper van dienst is ook dit jaar Florian Wieder. Het decorontwerp laat de verbinding zien tussen de lucht, de zee en het land, zegt Wieder. ‘De horizon is de link tussen deze elementen en die horizon zal werken als een venster om de wereld van Eurovisie 2020 te openen. Het vloerplan van het decor is geïnspireerd op de kanalen en bruggen die land en water in Nederland verbinden. Hiermee willen we de artiesten zo dicht mogelijk bij het publiek brengen.’

Drie presentatoren

Als er nu iets was waar iedereen op zat te wachten na het logo, de slogan en het podium dan was het wel de presentatoren. Bijna iedereen met een carrière op televisie is wel genoemd geweest in de Nederlandse pers. Waar iedereen dacht dat ze voor gezichten van de publieke omroep zouden kiezen, werd er door de organisatie toch buiten de lijntjes gedacht. Twee vrouwen en een man zijn het geworden. Jan Smit was eigenlijk een beetje voor de hand liggend maar zijn twee vrouwelijke collega’s kwamen toch als verrassing. Edsilia Rombley nam zelf al twee keer als zangeres deel en mocht ook al de punten geven. Grootste verrassing was toch wel Chantal Janzen, de leading lady bij de commerciële omroep RTL 4 wordt voor de gelegenheid uitgeleend, iets wat niet vaak voorkomt in Nederland.

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit presenteren volgend jaar mei het Eurovisie…

Geplaatst door DWDD op Woensdag 4 december 2019

Eerste tickets na 20 minuten uitverkocht

Menig fan zat op 12 december helemaal gespannen voor de computer, smartphone of misschien wel allebei. Op het middaguur gingen de eerste lichting kaarten in verkoop. 20 minuten, meer was er niet nodig om alle kaartjes die beschikbaar waren te laten uitverkopen. Heb je nog geen kaarten? Niet erg want op 30 januari om 12.00 uur kan je nog eens proberen.

Hotelprijzen belachelijk hoog

Vanaf het moment dat Nederland voor Rotterdam koos als gaststad zagen de hoteliers een buitenkans. De prijzen schoten door het dak waardoor je voor een normale kamer tot wel tien keer zo veel moet betalen wil je er in mei bij zijn. ‘Er zijn nog drieduizend kamers gereserveerd door de organisatie waar binnenkort meer nieuws over komt’, dat zijn de woorden van Sietse Bakker tijdens een interview dat we met hem konden doen.

Belangrijke data

Op dinsdag 28 januari vindt de jaarlijkse ceremonie plaats in de gaststad waarbij de organisatie van vorig jaar officieel de fakkel doorgeeft aan die van dit jaar. In dit geval gaat het dus om de Israëlische omroep KAN aan de Nederlandse publieke omroep NPO. Ook wordt dan de zogenaamde allocation draw gehouden, waarin wordt bepaald in welke helft van welke halve finale de 36 landen van de halve finales zullen deelnemen. De exacte startvolgorde wordt bepaald door de producers van het Songfestival en volgt op een later tijdstip.

Maandag 9 maart en dinsdag 10 maart vindt de jaarlijkse vergadering van delegatiehoofden plaats. Elk deelnemend land heeft een delegatiehoofd om het te vertegenwoordigen bij de organisatie van het Songfestival. De heads of delegation overhandigen officieel hun inzendingen voor Rotterdam. De vergadering is de deadline waarop alle omroepen hun inzendingen moeten hebben gekozen, en dus ook het moment waarop het volledige deelnemersveld bekend is.

Wanneer de repetities zullen starten in Rotterdam is op het moment van publiceren nog niet bekend. Wel staat vast dat wij voor het vijfde opeenvolgende jaar met Songfestival.be op de eerste rij zitten om zo snel mogelijk live verslag uit te brengen van het reilen en zeilen op en achter ’s werelds grootste muziekwedstrijd.

Tussen begin januari en begin maart houden tal van landen nationale finales om hun inzendingen voor Rotterdam te selecteren. Een volledige lijst van data vind je op onze handige overzichtspagina terug.

Wat brengt 2020 voor Songfestival.be

Het nieuwe decennium is een beetje een feestelijk jaar voor onze website. We bestaan dit jaar namelijk vijf jaar en we kunnen alvast zeggen dat we nog heel wat leuke dingen voor jullie in petto hebben. Zo komt er, zoals eerder vermeld, verslaggeving vanuit Rotterdam en gaan we binnenkort op Eurovisite. Vergeet zeker ook niet 1 mei in je agenda te zetten want dan doen we, na het succes van vorig jaar, een nieuwe quiz. Meer nieuws hierover later. Bedankt allemaal om ons zo trouw te volgen en op een mooi nieuw decennium. Om het nieuwe jaar goed in te luiden kan je via volgende playlist nog eens de volledige Eurovision Top 250 beluisteren met nog steeds de onbetwiste nummer 1: Loreen.