Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Teruggetrokken songfestivallanden en -songs: een overzicht

De diskwalificatie van de Roemeen Ovidiu Anton en zijn Moment of Silence kwam amper drie weken voor de finale van het songfestival. Het is echter niet de eerste keer dat er op het nippertje nog een land én songfestivalnummer sneuvelt in het deelnemersveld. Een overzicht van eerdere gevallen waarin een land toch niet kon deelnemen.

1974: Frankrijk

De Fransen zouden in 1974 vertegenwoordigd worden op het songfestival in Brighton door zangeres Dani en haar lied La vie à 25 ans. Maar de toenmalige Franse president Georges Pompidou gooide roet in het eten, door amper vier dagen voor de songfestivalfinale onverwachts te overlijden. De Franse omroep achtte het niet meer gepast om in dagen van rouw deel te nemen aan een liedjesfestijn, en liet Dani vroegtijdig terugkeren naar haar thuisland.

play

1976: Malta

In 1976 had het eiland Malta Enzo Gusman met Sing Your Song geselecteerd, maar uiteindelijk mocht hij zijn song toch niet zingen op het songfestival in Den Haag. De reden waarom werd nooit bekendgemaakt, en Malta zou pas in 1991 terugkeren naar de wedstrijd.

play

1979: Turkije

Na de Israëlische songfestivalzege in 1978 was het lange tijd de vraag of Turkije als moslimland wel deel zou nemen aan een editie die vanuit het overwegend joodse Israël gehouden zou worden. Uiteindelijk besloot de omroep toch deel te nemen, en de nationale finale werd gewonnen door zangeres Maria Rita Epik en de groep 21. Peron met hun song Seviyorum. De omringende Arabische landen, die een veel slechtere band met Israël hadden dan het redelijk seculiere Turkije, zetten zoveel druk op het land om zich terug te trekken, dat op het nippertje nog werd afgezien van deelname.

play

1982 & 1986: Griekenland

Op vier jaar tijd trokken de Grieken zich tweemaal op het nippertje terug. In 1982 luttele weken voor de wedstrijd plaatsvond, en wegens een onbekende reden, in 1986 omdat de datum van het songfestival clashte met die van een lokale religieuze feestdag. In beide jaren waren artiest en nummer echter al gekozen toen toch nog besloten werd een Griekse kat te sturen. Themis Adamantidis en Polina zagen zo een songfestivaldeelname aan hun neuzen voorbijgaan, en de Europese kijkers maakten nooit kennis met Sarantapente kopelies en Wagon lit.

play
play

1988: Cyprus

Na de twee terugtrekkingen van Griekenland kon eiland Cyprus niet achterblijven. De lokale voorronde werd in 1988 gewonnen door Yiannis Demetriou en het lied Thimame, en aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht. Cyprus werd als tweede geloot om aan te treden op het songfestival in Dublin, en het lied verscheen op de officieuze compilatiecd’s die in Scandinavische landen werden gedrukt. Pas enkele weken voor de finale kwam aan het licht dat Thimame al derde was geëindigd in de Cypriotische voorronde van 1984, waardoor het land zich ertoe genoodzaakt zag zich terug te trekken.

play

2005: Libanon

Libanon zou in 2005 voor het eerst deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De Frans-Libanese zangeres Aline Lahoud werd intern aangeduid om het land te vertegenwoordigen met het Franstalige lied Quant tout s’enfuit. Toen de EBU lucht kreeg van het voornemen van de Libanese omroep om de inzending uit vijand Israël niet uit te zenden en te vervangen door reclame, werd Libanon prompt gediskwalificeerd én voor drie jaar een verbod opgelegd om deel te nemen aan het songfestival. Sindsdien heeft het land nooit meer geprobeerd deel te nemen.

play

2009: Georgië

In 2009 bleven de Georgiërs in extremis thuis omwille van politieke redenen: de lokale songfestivalvoorronde was gewonnen door de groep 3G (foto) en hun lied getiteld We Don’t Wanna Put In, een niet al te subtiele verwijzing naar de Russische premier Vladimir Poetin en zijn agressief militair beleid in het Georgische Zuid-Ossetië in de zomer van 2008. De EBU had geëist dat omroep GPB of de tekst wijzigde of een ander nummer selecteerde, waarop de GPB besloot thuis te blijven.

play

2016: Roemenië

En het recentste geval is bekend. De Roemeense omroep TVR heeft het afgelopen decennium een enorme schuldenberg opgebouwd bij de EBU, die nu besloot dat het welletjes was geweest. De TVR is nu geschrapt als actief EBU-lid, en zodoende ook gebannen van het Eurovisiesongfestival. De omroep mag de wedstrijd zelfs niet meer uitzenden. Zanger Ovidiu Anton komt zo in hetzelfde schuitje te zitten als Dani, Enzo en de anderen, en mag niet deelnemen, ondanks dat zijn lied al gekozen werd.

play

Advertentie