DSVS 2023

DSVS 2023

Estland – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Estland.

Jasper

‘Laat ik het maar meteen zeggen: Estland brengt dit jaar de beste ballade op het Songfestival. Extra leuk dat er een Nederlands-Belgisch team achter Bridges zit. Aan het nummer zelf en aan de vocale kwaliteiten van Alika moet niet meer gewerkt worden. Een beklijvende tekst, een mooi piano arrangement, de krachtige stem … Een jurylid op het Songfestival zal er, terecht, veel punten voor over hebben. 

Wat nog niet helemaal goed zit bij deze inzending, is de sfeerzetting en act. Tijdens de nationale finale vond ik de setting niet intiem genoeg. Achter je piano blijven zitten, een spot op je hoofd en droevig in de camera kijken, dát wil ik zien van Alika! Enkel dan krijg je een kippenvelmoment. Dat heb je nodig om te scoren bij de kijkers thuis. Want je lied mag nog zo mooi en prima uitgevoerd zijn, wat je niet raakt, vergeet je. Meer Griekenland 2022 graag. Hopelijk kunnen de Esten zo voor extra impact zorgen. Qua gelijkaardige ballades heeft het land geen concurrentie, wat voor een zeer mooi eindresultaat zou kunnen zorgen. 8/10’

Jonathan

‘Het gebeurt niet vaak, dus we gaan dit moment koesteren, maar ik ben het zowaar eens met Jasper op muzikaal vlak! Bridges vind ik een bloedmooie, breekbare ballade die me in studioversie volledig overtuigt. Ik voel Alika’s pathos terwijl ze steeds luider het refrein herhaalt alsof ze Vanessa Chinitor-gewijs in een woonzorgcentrum voor de derde leeftijd met gehoorproblemen optreedt.

Ik volg Jasper ook wat het optreden in Eesti Laul betreft. De zo nodige intimiteit ontbrak daar volledig wat de voeling met zangeres en lied fnuikt – we zeiden hetzelfde over Sennek en we weten hoe dat is afgelopen. Daarom toch enkele strafpunten voor het huidige Estse totaalpakket. Het kan in Liverpool enkel beter en overtuigender, maar voorlopig toch al een mooie 7/10.’

Philip

‘Waar zijn de tijden van Kuula en Et uus saaks alguse? In tegenstelling tot Jonathan en Jasper ben ik geen fan van Bridges. Estland heeft al veel pareltjes naar het festival gestuurd, maar dat is dit jaar voor mij niet het geval. 

Geen breekbare ballade, maar een nummer dat snel verveelt. Misschien is het de manier waarop de zangeres het woord Bridges uitspreekt, misschien is het het drammerige deuntje, maar ik voel het niet. De chocolade van Birgit uit 2013, die nog steeds thuis in mijn koelkast ligt, zal niet vervangen worden door die van Alika. Van mij mag Estland dit jaar in de halve finale stranden.

Met het ontbreken van de vakjury in de halve finale zie ik dat ook nog wel gebeuren. Zeker als de act op eenzelfde manier wordt neergezet als in Eesti Laul. Omdat er jammer genoeg nog slechtere nummers zijn dit jaar, sprokkelt Alika nog net 5 punten bij mekaar in mijn rangschikking. 5/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 6,78/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australie

candidateflag

Croatie

candidateflag

Estonie

candidateflag

Géorgie

candidateflag

Islande

candidateflag

Pologne

candidateflag

République tchèque

candidateflag

Suède