Eurosong 2023

EUROSONG 2023

VRT stelt professionele vakjury ‘Eurosong 2023’ voor

Onder andere Laura Tesoro, Jérémie Makiese, NikkieTutorials en Alexander Rybak zetelen in de vakjury van preselectie Eurosong 2023. Terwijl deze vier bekende namen op de set punten én commentaar geven, volgen achter de schermen elf andere experts de show. Zo telt de vakjury van onze Songfestivalvoorronde vijftien leden. Hun verdict en dat van de kijker thuis bepalen op 14 januari het resultaat.

De vier bekende koppen hebben allemaal een uitdrukkelijke link met het Eurovisiesongfestival. Laura Tesoro zong België in 2016 naar de tiende plaats, terwijl Jérémie Makiese vorig jaar op de negentiende plaats strandde. Nederlandse make-upartiest Nikkie de Jager aka NikkieTutorials (foto) was een van de presentatrices in Rotterdam en Alexander Rybak is de jurerende Songfestivalwinnaar van dienst. Hij won de liedjewedstrijd in 2009 en keerde in 2018 terug, toen met minder succes. Eerder was hij al jurylid in de eerste uitzending van Eurosong 2016, waar hij ook optrad:

play

Meer experts

Deze vier juryleden geven tijdens de finale van Eurosong 2023 vakkundig commentaar en punten. Maar dat doen ze niet alleen. VRT vulde de vakjury aan met elf andere experts. In dat lijstje merken we de namen op van onder andere radiopresentatrice Ann Reymen, #LikeMe-acteur Francisco Schuster, voorzitter van officiële Songfestivalclub OGAE Belgium Stéphan Monsieur én Jasper Van Biesen, medeoprichter van deze website en co-auteur van het boek 65 jaar België op het Songfestival.

Vakjury en kijkers thuis beslissen

De punten van de vijftienkoppige vakjury – vier op het podium en elf achter de schermen – worden allemaal bij elkaar opgeteld. Dat eindoordeel van de vakjury zal samen met de televoting de winnaar van Eurosong 2023 bepalen. Afspraak op zaterdag 14 januari.

Dit zijn alle juryleden

 1. Laura Tesoro (Songfestival 2016)
 2. Jérémie Makiese (Songfestival 2022)
 3. NikkieTutorials (Host Songfestival 2021)
 4. Alexander Rybak (Songfestivalwinnaar 2009)
 5. Laura Govaerts (Presentatrice MNM)
 6. Ann Reymen (Presentatrice Radio 2)
 7. Korneel De Clercq (Presentator Radio 1)
 8. Thibault Christiaensen (Presentator Studio Brussel)
 9. Francisco Schuster (Acteur, zanger, danser)
 10. Leslie Cable (Delegatiehoofd Songfestival RTBF)
 11. Jasper Van Biesen (Songfestival.be en auteur 65 jaar België op het Songfestival)
 12. Stephan Monsieur (Voorzitter OGAE Belgium)
 13. André Vermeulen (Gepensioneerd VRT-journalist)
 14. Els Germonpré (Muziekcoördinator Eén)
 15. Manu Lammens (Muziekverantwoordelijke MNM)