Ierland

IERLAND

Ieren kiezen lied voor Turijn op 4 februari

De Ierse omroep RTÉ is een versnelling hoger geschakeld in haar voorbereidingen voor het Songfestival 2022. Op vrijdag 4 februari vindt een preselectie met zes kandidaten plaats.

Eerder schreven we al dat de Ieren na enkele jaren van interne selecties, met niet al te beste resultaten, teruggrijpt naar een nationale finale. Na maanden van stilzwijgen is er witte rook gekomen uit het omroepgebouw van de RTÉ. Net als tussen 2009 en 2015 wordt ook in 2022 weer de Ierse Songfestivalinzending aangeduid tijdens een speciale uitzending van The Late Late Show. Dat is een populair praatprogramma dat zoals de titel doet vermoeden in de late avond wordt uitgezonden, en dat op het eerste net van de omroep.

Uit naar eigen zeggen ‘honderden inzendingen’ werden er uiteindelijk slechts zes weerhouden voor de preselectie Eurosong 2022. Zij nemen het op vrijdag 4 februari tegen elkaar op en worden beoordeeld door een Ierse en een internationale jury, evenals door de kijkers thuis. Onder de kandidaten één oude bekende: Brendan Murray (foto) sneuvelde in 2017 in de halve finale met Dying to Try. Janet Grogan was een jaar later backing vocal bij Ryan O’Shaughnessy, net als in 2016 trouwens. Tussen maandag 17 en vrijdag 21 januari worden de kandidaten drupsgewijs bekendgemaakt. Dit artikel wordt doorheen de week aangevuld met namen en liedjes.

  1. Rachel Goode – I’m Loving Me
  2. Brendan Murray – Real Love
  3. Janet Grogan – Ashes of Yesterday
  4. Brooke Scullion — That’s Rich
  5. Patrick O’Sullivan – One Night, One Kiss, One Promise
  6. Miles Graham – Yeah, we’re gonna get out of it