Roemenië

ROEMENIELISBONNE 2018

Roemeense voorronde gaat Zweedse toer op, finale op 25 februari

De Roemeense songfestivalvoorronde Selecţia Naţională wordt fors uitgebreid voor de editie van 2018. Bovendien wordt ze gehouden in verschillende steden van het land. Op 25 februari vindt de finale plaats.

De omroep TVR is met details naar buiten gekomen over het opzet van de nationale selectie van Roemenië voor het Eurovisiesongfestival 2018. In tegenstelling tot vorige jaren, waarbij er slechts een finale was, komen er volgend jaar niet minder dan vijf halve finales bij, met telkens tien kandidaten. Een vakjury selecteert uit elke halve finale drie finalisten. In de finale blijven er dus nog vijftien kanshebbers over, en enkel de Roemeense kijkers vellen dan het eindoordeel.

Bovendien reist de voorronde doorheen het hele land: elke uitzending wordt live uitgezonden vanuit een andere Roemeense stad. En dat doet meteen denken aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen, die traditiegetrouw ook elke week in een andere Zweedse stad halt houdt.

Alle hoeken van het land

Voor de liveshows komt er bovendien nog een online voorronde: vanaf half november kunnen geïnteresseerde artiesten hun songs uploaden op een online platform van de TVR. Een maand later gaat een vakjury aan de slag om een nog te bepalen aantal inzendingen te selecteren voor de halve finales op televisie. Die worden in januari en februari uitgezonden, met de finale die gepland staat voor zondag 25 februari volgend jaar. Data van de halve finales zijn nog niet bevestigd, maar wellicht zal het gaan om de vijf zondagen voor de finale.

De slogan van de uitgebreide Selecţia Naţională is ‘Het Songfestival verenigt Roemenië’. Het land bestaat volgend jaar namelijk exact 100 jaar in zijn huidige vorm, en om dat te vieren wordt de songfestivalselectie over het hele land verspreid. Of zoals TVR-baas Doina Gradea zegt: ‘We willen de songfestivalshows dichter bij kijkers uit alle hoeken van het land brengen, in een bijzonder jaar voor Roemenen overal.’

De Roemenen lijken de smaak te pakken te hebben. Na een rist middelmatige resultaten en een gedwongen terugtrekking in 2016, pakten Ilinca en Alex Florea (foto) in Kiev de zevende plek in de finale met hun song Yodel It!, het beste resultaat voor het land sinds 2010.