Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023LIVERPOOL INFO

Grote namen treden op tijdens grote finale Songfestival

De organisatoren van het komende Eurovisiesongfestival pakken uit met een aantal grote namen als acts voor de finale van 13 mei. Niet alleen tijdens de halve finales met onder andere Rita Ora krijgen we dus grote acts te zien. Het wordt sterren kijken tijdens de finale.

Uiteraard zijn er de kandidaten die dit jaar de sterren van het Songfestival zijn. Zoals vaak het geval is, komen echter ook voormalige winnaars en deelnemers optreden. De show wordt uiteraard geopend door de winnaar van vorig jaar, Kalush Orchestra, die ook al in Eurovision Village opduikt. Ook Voices of a New Generation zijn tijdens de opening te horen en te zien. De mannen van Kalush Orchestra verheugen zich op dat optreden.

‘Al sinds Liverpool bekendgemaakt is als gaststad, kijken we ernaar uit er op te treden. De stad heeft een wereldvermaarde muzikale erfenis en we zijn blij om eindelijk aan te kunnen kondigen wat een eer het zal zijn voor ons om er te zijn.’

Ze laten ook nog weten triest te zijn dat ze het Songfestival niet naar hun thuisland konden brengen, maar zijn dankbaar dat het VK het in hun naam organiseert. ‘We zullen optreden voor iedereen in Oekraïne om ons eraan te herinneren dat betere dagen en de overwinning van ons land voor ons liggen en om de wereld te tonen waarvoor Oekraïne vecht.’

Nieuwe versies

Tijdens de vlaggenparade, waarbij alle 26 finalisten voorgesteld worden, krijgen we nog meer Oekraïense artiesten te zien. Go_A (ESF 2020 en 2021), Jamala (ESF 2016), Tina Karol (ESF 2006) en Verka Serduchka (ESF 2007) brengen elk een nieuwe versie van hun Songfestivalinzending. Ze mengen hun lied namelijk met een Britse klassieker. Verka mocht trouwens in Tel Aviv al eens opdraven als intervalact.

Als intervalact is Sam Ryder uitgenodigd, de runner-up van het Songfestival in Turijn vorig jaar. Ook hij kijkt uit naar zijn optreden.

‘Wat een eer om voor de tweede keer uitgenodigd te worden naar het Songfestivalpodium. Ik kan niet wachten om terug te zijn in de prachtige chaos van dat alles en om de ongelooflijke artiesten deze keer op te zien treden, terwijl we jullie een speciaal eigen optreden brengen. Big love!

Hij is in de finale niet de enige Britse artiest die te zien zal zijn. Ook Sonia, geboren in Liverpool, zal optreden. Zij werd in 1993 tweede met Better the Devil You Know, na het toen nog ongenaakbare Ierland.

Viering van de muziek uit Liverpool

Sonia zal dat doen als deel van het Liverpool Songbook, samen met Mahmood (ESF 2019 en 2022), Netta (ESF 2018), Daði Freyr (ESF 2020 en 2021), Cornelia Jakobs (ESF 2022) en Duncan Laurence (ESF 2019). Zoals de titel al doet vermoeden, wordt dit een viering van de bijdrage van de stad Liverpool aan de popmuziek. Sommige wereldbekende liedjes hebben een link met de gaststad. Voornoemde artiesten zullen hun eigen touch geven aan die liedjes.