Pre-parties

PRE-PARTIESMALMO 2024OPINIE

‘Barcelona Eurovision Party 2024’: Songfestival.be was erbij

Afgelopen weekend vond de Barcelona Eurovision Party 2024 plaats. Redacteurs Jasper en Sven vlogen richting Spanje om er de honneurs waar te nemen op het, jawel, driedaagse feestje met de apotheose op zaterdagavond. Je leest het verslag van hun belevenis hieronder.

In 2009 was Eurovision in Concert in Amsterdam de pionier van de Eurovision preparties. Vijftien jaar later zijn deze opwarmfeestjes populairder dan ooit en worden ze in verschillende Europese steden gevierd in aanloop naar het Songfestival.

De events zijn ware promotours geworden voor deelnemende artiesten en zijn niet meer weg te denken uit de Songfestivalagenda. Barcelona sprong een aantal jaar geleden ook op de kar en organiseerde vorige week de derde editie van de plaatselijke preparty.

Drie avonden vol Songfestivalvreugde

Dat Spanjaarden graag feesten, is niet bepaald een verrassing. In Barcelona maken ze er dan ook bijna een olympische discipline van met maar liefst drie avonden vol Songfestivalplezier.

Afterparty als bizarre opener

Heel bizar startte de Barcelona Eurovision Party met een afterparty op donderdagavond. Het is ons een raadsel waarom dit effectief als afterparty gelabeld wordt, gezien het net de eerste feestavond is van het weekend. Het antwoord blijft onze redactie jullie dus ook schuldig.

De zogenaamde EUROfansCLUB is eigenlijk een fuif voor fans met een nachtje vol Songfestivalmuziek. Het feest trapte de driedaagse alvast op gang, maar onze redacteurs ter plaatse pasten voor deze gelegenheid. De dag nadien stond het eerste persevenement namelijk gepland.

Zeer rommelige organisatie persevenementen

Op vrijdag was het dan zover. Op de vroege vooravond werd de aanwezige pers verwacht op het Purple Carpet evenement aan de zeer sfeervolle Poble Espanyol aan de voet van de Montjuic. Prachtige locatie, maar al snel stelden Jasper en Sven een zeer rommelige organisatie vast.

Bij aankomst op het voorgestelde uur waren de medewerkers van de Barcelona Eurovision Party nog volop bezig banners, lichten, zeteltjes en andere materialen aan het klaarzetten. Na lang wachten kon de verzamelde pers eindelijk verdergaan tot de locatie van het evenement.

We hopen in ieder geval dat de beveiliging bij andere evenementen en zo ook het Songfestival in Malmö zelf veel strikter zal verlopen, want bij de persontmoeting in Barcelona was die uiterst gebrekkig.

Ook de voorgestelde timing van de ontvangst van alle artiesten op de paarse loper liep volledig in het honderd: niemand kwam op tijd en allesbehalve in de volgorde die de pers vooraf doorgekregen had.

Uiteindelijk stroomden de artiesten mondjesmaat toe, maar één per één. Dit is eveneens een werkpunt, want het ging heel traag en de gesprekken konden zo heel moeilijk gespreid over de aanwezige persmensen gevoerd worden.

De chaotische start dwong de organisatoren er uiteindelijk toe om de artiesten die als laatste opkwamen op te jagen om hun gesprekken snel af te ronden. Helaas was Mustii een van de laatste kandidaten en ook hij werd door de organisatie aangespoord om zijn gesprekken kort te houden.

Jasper en Sven konden onze Belgische vertegenwoordiger toch nipt strikken voor een kort gesprekje op de paarse loper, waarin hij de styliste van zijn outfit van de avond én voor Malmö bekendmaakte.

Ook zijn entourage kon onze redactie kort spreken achter de schermen voor meer nieuws omtrent zijn optreden in The Voice Belgique op 16 april. Je leest er meer over in ons artikel en je kan het filmpje bekijken op de Facebook- en Instagrampagina van Songfestival.be.

Wil je de sfeerbeelden van het evenement nog even zien? Je kan die makkelijk terugvinden in een hoogtepunt van stories op onze Instagrampagina.

Topfeestje in La Terrrazza met diverse artiesten

Spanjaarden houden dus best van feestjes en de afterparty, de zogenaamde EURO JUSTICE!, van het eerste persevenement was dan wel weer een voltreffer. In de prachtige openluchtbar La Terrrazza naast de Poble Espanyol werden Songfestivalliedjes van dit jaar, maar ook van voorgaande jaren in sneltempo door de boxen gejaagd.

Later op de avond was het dan effectief tijd voor die zogenaamde Songfestivalgerechtigheid met vooral Spaanse Songfestivalartiesten. Zo kwamen Jorge Gonzalez en Sofia Coll, finalisten in Benidorm Fest eerder dit jaar, de tent in vuur en vlam zetten met hun respectievelijke liedjes Caliente en Here to Stay.

Ook Rosa Lopez die Spanje in 2002 vertegenwoordigde met haar meestamper Europe’s Living a Celebration, dompelde de aanwezigen nog eens in een nostalgisch badje, weliswaar minder toonvast dan 22 jaar geleden.

Feest vieren, dat moeten we de Spanjaarden niet leren.

Fijne, maar korte ontmoeting met Mustii en andere artiesten

Op zaterdag vond de apotheose van het driedaagse Songfestivalevenement plaats: de échte Barcelona Eurovision Party met dus optredens van een aantal artiesten die in Malmö zullen deelnemen en ook een aantal bekende Songfestivalcoryfeeën. Overdag was er opnieuw tijd voor de pers voorzien om kandidaten te spreken, kort na hun soundcheck in de San Jordi Club.

ABBA zong dag op dag 50 jaar geleden the history is repeating itself in hun iconische Songfestivallied Waterloo en dat was heel toepasselijk op het persevenement op zaterdag. Opnieuw een rommelige organisatie met weinig communicatie en strenge blikken van organisatoren als er te lang met een artiest gepraat werd.

Uiteindelijk strikten Jasper en Sven de Spaanse deelnemers van Nebulossa, de Litouwer Silvester Belt en ook de Estse jongens van 5MIINUST x Puuluup voor een kort gesprek. Check zeker onze sociale media om die babbels te bekijken.

Opnieuw stond Mustii onder een strak tijdsschema en na wat onderhandelwerk met de organisatoren kreeg onze redactie maximum twee minuten om vragen te stellen aan onze Belgische trots. Het integrale interview kan je hieronder bekijken. Jammer van de Spaanse organisatie, andermaal.

play

Strakke show op zaterdagavond als apotheose

De Barcelona Eurovision Party bereikte dus het hoogtepunt op zaterdagavond met zowel Songfestivalartiesten van 2024, als iconische sterren uit het (verre) verleden.

Voor de zaal stonden net voor de show een handvol betogers te protesteren tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival; ze deelden ook pamfletten uit om het Songfestival te boycotten.

De beveiliging was nu stukken beter geregeld dan bij de eerdere persevenementen. Iedereen werd goed gecontroleerd aan de ingang.

Uiteindelijk werd het feest rond halfnegen op gang getrapt met, hoe kan het ook anders, een kort eerbetoon aan ABBA en Waterloo, die net op die dag 50 jaar geleden het Songfestival wonnen. The Herreys, de Zweedse winnaars van het Songfestival in 1984 kwamen ook even de honneurs waarnemen.

De show zat goed in elkaar en maakte, in tegenstelling tot de eerdere persmomenten, wel tempo. Even leken we op het echte Eurovisiesongfestival: een korte video leidde de eerstkomende artiest in en zo ging het best snel.

Onder anderen de Servische Teya Dora, de Sloveense Raiven, de Italiaanse Angelina, de Franse Slimane en de Deense Saba passeerden de revue, afgewisseld door ervaringsdeskundigen op het Songfestival zoals de Spaanse groep Las Ketchup (Spanje, 2006), Senhit (San Marino, 2011, 2020/2021) en Cornelia Jakobs (Zweden, 2022).

Mustii kwam pas als een van de laatste artiesten op de bühne en zette een sterke performance neer. Het feestje werd afgesloten met de Spaanse inzending van dit jaar: Nebulossa en ZORRA zorgde voor een energiek einde van de show.

play

Het optreden van Mustii en korte snippets uit een aantal andere optredens zijn ook respectievelijk op de feed en de stories terug te vinden op onze Instagrampagina.

Leuk voor fans, chaotisch voor artiesten en pers

Voor de fans is de Barcelona Eurovision Party best goed georganiseerd, mits nog wat meer communicatie over het openbaar vervoer, want de locatie is niet zo makkelijk te bereiken.

Voor de aanwezige pers en de artiesten echter moeten de organisatoren de komende jaren toch nog wat boterhammen eten. Het was voor zowel onze redactie als voor de artiesten soms een zootje ongeregeld, die in het bijzonder voor de deelnemende acts bijzonder slopend is.

De agenda van een aantal deelnemers zit al propvol met preparties en we zagen naast een ietwat vermoeid ogende Mustii bijvoorbeeld ook de Poolse Luna die zich niet zo lekker voelde.

Het blijft dus belangrijk dat we deze preparties vooral blijven zien voor wat ze zijn: opwarmfeestjes om de fans al in Songfestivalsferen te brengen, zonder meer. De prijzen worden zoals elk jaar pas uitgedeeld aan de eindmeet, op het Songfestival zelf.

De liveoptredens op deze jaarlijkse evenementen zijn een eerste indicatie, maar het is onfair om kandidaten hierop af te rekenen of al helemaal de hemel in te prijzen.

Bedankt Travitude

Songfestival.be wil voor deze trip heel graag reisorganisatie Travitude bedanken. Travitude is een organisatie die LGBTQ+-reizen op maat en LGBTQ+-groepsreizen organiseert. Ze ondersteunde onze redactie bij het ondernemen van deze reis.