Turin 2022

TURIN 2022

Inzending Tsjechië bekend op 16 december, Finnen kiezen op 26 februari

We kunnen opnieuw twee data in onze agenda aankruisen in de aanloop naar het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn. De Tsjechische omroep heeft laten weten dat het de kandidaat bekendmaakt op 16 december, in Finland zal de inzending bekend zijn op 26 februari.

Tsjechië zal gebruikmaken van de online stemming ESCZ waar het in 2018 mee begonnen is. Toen werd Mikolas Josef naar het Songfestival gestuurd. Geruchten doen de ronde dat hij dit jaar opnieuw een lied ingediend heeft. Mogelijk weten we dat op 6 december, dan worden in een persconferentie de finalisten bekendgemaakt. Verschil met voorgaande jaren is dat dit keer geen videoclips gebruikt zullen worden om de liedjes voor te stellen, wel live-on-tape-optredens. De stemming zal geopend zijn van 7 tot en met 15 december. 50% van de stemmen komt van een internationale jury, 25% van het internationale publiek en 25% van het Tsjechische publiek.

UMK in Finland

Ook Finland maakt gebruikt van een vertrouwde selectiemethode, namelijk UMK. De Finse omroep YLE heeft laten weten dat die show plaats zal hebben op 26 februari. UMK gaat niet langer door in Tampere, wel in Turku, waar het in 2019 georganiseerd werd. Benieuwd of de Finnen opnieuw een kandidaat kiezen die scoort op het Songfestival. In 2021 haalde de rockgroep Blind Channel het beste Finse resultaat na Lordi, met een zesde plaats.