Interne selectie 2009

-
De RTBF hield opnieuw een interne selectie. In de herfst van 2008 nodigde ze platenmaatschappijen en componisten uit om liedjes in te sturen.
Een geheim selectiecomité koos voor het lied Copycat, maar er werd pas later een zanger aan gekoppeld. De keuze viel op Patrick Ouchène, een Parijse Brusselaar met Marokkaanse roots die in Ukkel woonde en weigerde de Belgische nationaliteit aan te nemen. Hij nam niet deel onder zijn eigen naam, maar noemde zich… Copycat.
In het verkeerde keelgat
Op maandag 9 maart 2009 werd een teaser vrijgegeven van de inzending. Een dag later, net voor de EBU-deadline, volgde de videoclip van de song zelf.
Het rockabillylied schoot in het verkeerde keelgat bij verschillende fangroepen van Elvis ‘The King’ Presley. Vooral de vermeende verwijzing in de tekst naar Elvis’ overgewicht zette kwaad bloed.
Met een kwinkslag
‘De tekst lijkt nergens op’, foeterde de voorzitter van de Belgische fanclub Elvis Memories in De Standaard. ‘Verschrikkelijk gewoon. Was het echt de bedoeling om de Elvisfans te schofferen?’
Ouchène aka Copycat reageerde gelaten: ‘In de tekst verwijzen we inderdaad naar Elvis, maar met humor, met een kwinkslag. Een echte parodie is het niet. Het was niet de bedoeling om onrespectvol te zijn. We willen met dit nummer in de eerste plaats rock-’n-rollmuziek terug onder de aandacht brengen’, zei hij in Het Belang van Limburg.
Onaanvaardbaar taalgebruik
Maar de fans van The King lieten het er niet bij: de fanclub ElvisMatters stuurde een aangetekende brief naar de RTBF en de EBU om te eisen dat de inzending werd gediskwalificeerd, op basis van een voorschrift in het Songfestivalreglement dat stelt dat ‘onaanvaardbaar taalgebruik’ en ‘kwetsende woorden’ verboden zijn.
De Nederlander Sietse Bakker, die in 2009 PR-manager van het festival was, reageerde: ‘Het is aan de jury en aan het publiek om te oordelen of de tekst van Copycat smakeloos is.’ Het lied mocht dus gewoon deelnemen.
Vroegtijdige dood in 2016
Componist Miam Monster Miam heet eigenlijk Benjamin Schoos. Schoos reisde zelf mee naar Moskou om er op het Songfestivalpodium gitaar te spelen. De Antwerpse muzikant Lenn Dauphin speelde contrabas en deed dat nog jaren – tot aan zijn vroegtijdige dood in 2016 – samen met Patrick Ouchène.
Twee achtergrondzangeressen, genaamd Miss T Blue en Miss D Lite, stonden ook op de bühne. Een zesde ‘personage’ in beeld was De Kat of Le Chat, het bekende stripfiguurtje van Philippe Geluck dat in verschillende binnen- en buitenlandse kranten verschijnt.
Op het Songfestival 2009 werd België zeventiende in de eerste halve finale. Lees meer op onze geschiedenispagina: