Ierland

IERLANDROTTERDAM 2020

Ieren kiezen intern voor Songfestival 2020, willen ervaren artiest

Sinds 2016 kiest Ierland hun kandidaat voor het Eurovisiesongfestival intern. Dat is ook voor 2020 het geval, hebben RTÉ Entertainment en radiozender RTÉ 2FM bekendgemaakt. Ze vragen dit keer expliciet een artiest die al wat ervaring heeft met optreden voor een groot publiek. Willen ze hiermee hun titel als Eurovisieland bij uitstek vasthouden en gaan voor een achtste overwinning?

Ierland voelt al een aantal jaren Zweden in de nek hijgen in de strijd voor het record aantal overwinningen op het Songfestival. Het lijkt erop dat Ierland dat record wil vasthouden. Van hun kandidaat van 2020 vragen ze ervaring met optreden voor een groot publiek. ‘Ondanks dat we veelbelovend talent aan willen moedigen en ontdekken, vragen we toch van artiesten ervaring te hebben. Vertrouwen en uitstraling zijn duidelijke voordelen.’

Het lied

RTÉ 2FM zal samenwerken met de geselecteerde inzending en ondersteuning bieden via hun verschillende platformen. Het lied moet uiteraard beantwoorden aan de regels van de EBU. RTÉ houdt zich ook het recht voor het arrangement (de toonhoogte van een lied aanpassen voor een andere stem, nvdr) en de productie van het geselecteerde lied te verzorgen of zelfs het lied te herwerken.

Het zou ook kunnen dat RTÉ een volledig ander lied kiest, een dat niet bij hen ingediend is. De Ierse omroep vraagt alvast van de schrijvers van het lied ook ervaring en laat een groep muziekexperts de liedjes beoordelen. Iedere liedjesschrijver mag één lied indienen. Dat kan via e-mail tot en met vrijdag 25 oktober 18.00 uur Belgische tijd.

Zien we Ierland nog eens terug in de finale, na hun uitschakeling dit jaar? Meer zelfs, zien we Ierland nog eens de winst pakken, voor het eerst sinds 1996 met Eimear Quinn en The Voice? We weten het in mei volgend jaar.

Advertentie