Ierland

IERLANDLIVERPOOL 2023

Ierland maakt kandidaten bekend, finale op 3 februari

De Ierse openbare omroep RTÉ heeft zes kandidaten bekendgemaakt die strijden om het ticket voor het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool. In een speciale uitzending van de Late Late Show op vrijdag 3 februari zal een combinatie van een nationale jury, een internationale jury en televoting de winnaar bepalen. Die wordt de opvolger van Brooke (foto).

De bekendste naam tussen de deelnemers is die van John Lydon, beter bekend als Johnny Rotten, frontman van The Sex Pistols. Hij zal deelnemen als lid van de groep Public Image Ltd, een groep die al veertig jaar bestaat. De groep neemt deel met Hawaii, een emotionele ballade. Het is een ode aan de vrouw van Johnny, met wie hij al bijna 50 jaar getrouwd is en die aan Alzheimer lijdt. Al is het lied ook opgedragen aan iedereen die door harde tijden gaat op de reis van het leven. De tekst is volgens John ‘zijn meest persoonlijke ooit’. Over de zanger schreef onze website eerder al, in 2017, toen hij iedereen die het wilde horen, liet weten dé geknipte kandidaat voor het Songfestival te zijn en een lied klaar had.

Lockdown

Twee andere deelnemende artiesten schreven hun lied tijdens de lockdowns. Zo is er ADGY, de artiestennaam van Andrew Carr, een artiest die pas in 2020 een platencontract tekende en sindsdien meer dan 10 miljoen streams heeft. Het lied Too Good for Your Love begon als een pianoballade en werd later samen met producer Boksay herwerkt tot een ‘uptempo dancelied met een hoog tempo’. Ook CONNOLY schreef haar lied Midnight Summer Night op een nacht tijdens de pandemie.

Niall Horan

Uit de Ierse hoofdstad Dublin zijn er twee deelnemers: de groep Wild Youth, die al tourde met onder andere Niall Horan en Lewis Capaldi, met We Are One en Leila Jane met Wild. De zesde artiest is een duo genaamd K Muni & ND met Down in the Rain, over een moeilijke periode in hun muzikale carrière toen de muziek die het duo maakte niet de aandacht kreeg die die volgens hen verdiende. Met het lied willen de artiesten hun luisteraars aanmoedigen nooit op te geven, hoe moeilijk ook.

Alle zes de liedjes zijn al te beluisteren op de website van RTÉ.

Advertentie