Ierland

IERLAND

Sex Pistols-zanger John Lydon dan toch voor Ierland?

Laat Ierland zich op het volgende Songfestival vertegenwoordigen door flamboyante zanger John Lydon? De man die als Johnny Rotten zong bij de legendarische groep Sex Pistols roept al enkele weken in het rond dat hij zichzelf kandidaat heeft gesteld bij omroep RTE. Hij zou zelfs al een lied klaar hebben.

Ierland (al jarenlang op de sukkel) haalde in 2013 voor het laatst de grote finale van het Eurovisiesongfestival, om daar allerlaatst te worden. De Ieren zijn nu dus op zoek naar een redder in nood. Rocker John Lydon is van mening dat die rol voor hem weggelegd is. Hij roept al een tijdje dat hij Ierland zou moeten vertegenwoordigen in Lissabon. Dat herhaalde hij afgelopen weekend nog eens in een interview met The Irish Sun.

‘Gaan en winnen!’

‘Ik kan RTE beloven dat ik het beter zal doen dan Jedward, ik zou het daar op zo’n kop zetten. Ik wil échte muziek voor echte mensen brengen. Als ik het land zou mogen vertegenwoordigen dan zou ik alle haters uit hun tent lokken en daar hou ik van! Negativiteit geeft me namelijk een boost. Grof gezegd; na al die jaren verdien ik dit gewoon. Het is een beangstigend gevoel om op het podium te zingen voor miljoenen kijkers, maar we moeten er gewoon voor gáán en winnen. Zo doen we op z’n minst een frisse wind waaien op het festival. Ierland vertegenwoordigen is geen makkelijke opgave, maar iemand moet er eindelijk nog eens zijn aandacht aan geven, geloof me’, zegt Lydon vastberaden in de krant.

Om zijn woorden kracht bij te zetten, haalt hij er zelfs overleden Songfestivalcommentator Terry Wogan bij. ‘Terry had het geweldig gevonden, hij zou die frisse wind zeker appreciëren. Veel mensen weten niet dat wij goed met elkaar konden opschieten’, zegt de voormalige frontman van de Sex Pistols.

John, in de showbizzwereld bekend al eens echte rebel, is zeker van zijn stuk. Zijn interviews over zijn mogelijke deelname aan het festival deelt hij dan ook gretig op zijn pagina op Facebook:

John Lydon interview – The Irish Sun, December 10th 2017“Ireland, England, England, Ireland, I am one of your own and…

Geplaatst door John Lydon Official op zondag 10 december 2017

John Lydon interview – Today FM, November 22nd 2017 (external audio)https://www.todayfm.com/Music/Could-John-Lydon-Be-The-Next-Irish-Eurovision-Entry-

Geplaatst door John Lydon Official op dinsdag 5 december 2017

En wat met dat lied? Dat zou geschreven zijn door ene Naill Mooney. Die man was als tekstschrijver mee verantwoordelijk voor It’s for You, het liedje waarmee Niamh Kavanagh voor een tweede keer deelnam aan het Songfestival. Volgens The Irish Sun heeft Mooney een liedje ingestuurd bij de Ierse omroep, Please to Meet You genaamd. Het zou gaan om countryliedje met een vleugje punkrock. Dat verhaal klopt volgens Johnny Rotten. ‘Het is een moordend snel liedje, maar mijn band Public Image Limited (PIL) wil het zelfs nóg meer uptempo maken!’

Maakt hij enige kans?

Het mag duidelijk zijn: de man, die geboren werd in het Verenigd Koninkrijk en daar ook woont, ziet zichzelf al winnen, maar wat denkt RTE nu zelf van die opmerkelijke sollicitatie? De beide ouders van Lydon zijn Iers, dus zijn keuze voor Ierland is zo gek nog niet. Maar de zanger heeft een bepaalde reputatie die hem vrij omstreden maakt én zijn hoogdagen liggen al lang achter hem. Toch zou het team dat instaat voor de Ierse inzending de song van Mooney en Lydon niet willen negeren. Er zou pas na kerstmis nieuws komen over de Ierse inzending voor Lissabon 2018.

Advertentie