Ierland

IERLANDLISSABON 2018

Ierland zoekt songs voor Lissabon

De Ierse omroep RTÉ heeft op haar website gemeld dat ze aanmeldingen aanvaardt om mogelijk deel te nemen aan het songfestival volgend jaar namens het eiland. Maar zelfs het beste lied uit die selectie is niet zeker van deelname.

Vorige maand hield de RTÉ een Eurovision Forum, waarbij muziekexperts, mensen van de omroep en Ierse songfestivalfans samen kwamen om de toekomst van het land binnen de wedstrijd te bespreken. Een van de uitkomsten van het Forum was dat de zoektocht naar een lied weer (deels) opengesteld moest worden voor het publiek, en dat is bij dezen gebeurd.

Nieuwe formule

In eerste instantie zoeken de Ieren componisten en uitvoerders die een bewezen staat van dienst en succes in de muziekindustrie hebben. Een panel van experts zal alle inzendingen beluisteren en beoordelen. Er wordt dus afgestapt van de formule van dit jaar, waarbij muziekmagnaat Louis Walsh de touwtjes in handen had.

De RTÉ meldt eerlijk dat het niet per se zo zal zijn dat een van de ingezonden songs ook effectief zal deelnemen: “Het is belangrijk te onthouden dat alle inzendingen overwogen zullen worden, naast andere composities en uitvoerders die de RTÉ kan bestellen of los van dit proces kan vastleggen. De RTÉ behoudt het absolute recht om ervaren artiesten en componisten te benaderen en een lied en/of uitvoerder(s) te selecteren in alle discretie, buiten dit proces om.’

Dying to Try

Op de website wordt geen gewag gemaakt van restricties qua nationaliteit van de componisten of uitvoerders, wat erop lijkt dat iedereen geïnteresseerd zich kan aanmelden. Alle liedjes die de songfestivalregels volgen (maximaal drie minuten, niet uitgegeven voor 1 september 2017, …) komen dus in principe in aanmerking. Geïnteresseerden kunnen zich uitsluitend per mail aanmelden met hun song op [email protected].

Ierland heeft nog steeds het record voor meeste songfestivalzeges (zeven), maar de laatste overwinning dateert alweer van 1996. Dit jaar werd voor de vierde opeenvolgende keer de finale niet gehaald met Brendan Murray (foto) en zijn ballade Dying to Try, en in 2013 kreeg het land in de finale de rode lantaarn.

Advertentie