Luxemburg

LUXEMBURG

Songfestival in Luxemburg? Willen maar (mogelijk) niet kunnen

De Songfestivalweek staat ook gelijk aan dromen: ‘Waar zou het Songfestival bij ons plaatsvinden, mochten wij het liedjesfestijn winnen?’, vragen de favorieten van deze editie zich al af. In Litouwen, Kroatië en Zwitserland werd er al over gediscussieerd. Ook in Luxemburg vragen ze zich af of zij een geschikte locatie zouden hebben.

Het principe wil dat het winnende land het recht krijgt om het jaar daarop het festival organiseren. Diezelfde regels gelden ook voor het geval dat Luxemburg met de overwinning aan de haal gaat.

Een Songfestival in Luxemburg: is zoiets wel mogelijk?

Met vier eerdere organisaties is een Songfestival in Luxemburg geen al te gekke gedachte. Daarbij moet weliswaar meteen een kanttekening gemaakt worden: de laatste Luxemburgse overwinning dateert van 1983. In dat jaar won Corine Hermès het festival met Si la vie est Cadeau.

Het jaar daarop werden de honneurs waargenomen door de 19-jarige Désirée Nosbusch. Diezelfde Désirée presenteerde afgelopen januari, en dus exact 40 jaar later, de Luxemburgse nationale finale voor het Eurovisiesongfestival 2024 en maakt nu zaterdag de Luxemburgse jurypunten in de finale bekend.

Bijna het dubbele

(Goede) presentatoren hebben de Luxemburgers in huis. Maar tijden veranderen. De afgelopen 40 jaar onderging het Songfestival een metamorfose, zowel inhoudelijk (op het vlak van nummers) als op het vlak van aantal deelnemers (en dus ook toeschouwers). In 1984 stonden slechts 19 deelnemers aan de start, vandaag is dat bijna het dubbele: 37 landen schreven zich in voor dit Songfestival.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Luxemburg de organisatie van het Songfestival aan zich voorbij laat gaan. In 1972 wonnen ze het Songfestival met Vicky Leandros, een jaar nadien – toen het in Luxemburg werd georganiseerd – met Anne-Marie-David. Ook in 1974 het Songfestival organiseren was iets teveel van het goede voor de Luxemburgse omroep. De financiële middelen waren niet aanwezig.

De organisatie zag zich genoodzaakt om een ander gastland te zoeken. Net als na de overwinning van Oekraïne in 2022 werd ook toen al het Verenigd Koninkrijk bereid gevonden om de happening te huisvesten.

De politieke wil is in ieder geval aanwezig

De terugkeer van Luxemburg op het Songfestival, het was geen beslissing die overhaast werd genomen. Volgens het Luxemburgse ministerie van buitenlandse zaken heeft de regering bij haar besluit om de Luxemburgse deelname vanaf 2024 te ondersteunen rekening gehouden met de organisatorische en financiële gevolgen van een mogelijke Luxemburgse overwinning.

Vastberaden lijken de Luxemburgers ook te zijn. ‘De locatie van de wedstrijd in geval van een overwinning is nog niet vastgesteld, maar als dit het geval is, zal deze (wedstrijd) in Luxemburg worden gehouden’, klinkt het bij datzelfde ministerie.

Deze positieve houding van de Luxemburgse regering hoeft niet te verbazen. De culturele en maatschappelijke impact van het Eurovisiesongfestival valt niet te onderschatten’, stelt de Luxemburgse Minister-President Luc Frieden.

Theorie versus praktijk

Waar een wil is, is een weg, maar hebben de Luxemburgers ook een geschikte plaats om het Songfestival te organiseren?

De EBU, de organisatie achter het festival, legt immers bepaalde voorwaarden op om in aanmerking te komen als gaststad/land. De vereiste van een internationale luchthaven in de buurt, een arena ter beschikking kunnen stellen voor een publiek van minstens 8.000 tot 10.000 mensen, een minimum aantal hotelbedden ,… Er komt wel wat kijken bij het hedendaagse Songfestival.

In Luxemburgse media worden verschillende voorstellen gedaan: het Stade Luxembourg, Luxepo, de Rockhal in Esch/Belval zijn enkele van de opties. Maar aan elk van de locaties schort iets: het Stade Luxembourg is niet onderworpen voor concerten, Luxepo heeft een te laag plafond en de Rockhal is gewoon te klein. Kortom, een goede locatie vinden die voldoet aan alle eisen wordt geen makkelijke opdracht.

Zal het ook zo een vaart lopen?

Toegegeven, de kans dat de 23-jarige Tali (foto) en haar Fighter komende zaterdag met de trofee aan de haal gaat, lijkt klein. De cijfers zijn wat ze zijn: Tali staat op dit moment op een 24ste plaats bij de bookmakers. Cijfers zijn cijfers, maar op het Songfestival weet je uiteraard nooit.

Volgens de Luxemburgse minister van cultuur Eric Thill verdient Tali in ieder geval alle steun. ‘(Tali is) een voorbeeld voor culturele actoren in Luxemburg’, schrijft Thill op Facebook.

Hieronder kan je de Luxemburgse inzending voor het Songfestival 2024 beluisteren:

play

Advertentie