Zweden

ZWEDEN

7e keer Zweden: welke stad kan nog Songfestival 2024 organiseren?

Zweden mag alweer op zoek naar een stad om het volgende Eurovisiesongfestival te organiseren, na Loreens overwinning zaterdagavond. Voor de derde keer al in elf jaar tijd. Gaan we nog eens naar een stad die al eerder het Songfestival organiseerde? Of krijgen we na Lissabon, Tel Aviv, Rotterdam en Liverpool nogmaals een voor het Songfestival onbekende gaststad? Een overzicht van de mogelijkheden.

Door alle overwinningen van Zweden heeft het Songfestival al in drie Zweedse steden de tenten opgeslagen. Zo mocht hoofdstad Stockholm het feest al drie keer organiseren, Malmö kreeg twee keer bezoek van de liedjeswedstrijd en in 1985 was Göteborg aan de beurt. Dat Stockholm gezien de technische vereisten opnieuw een optie is, lijdt weinig twijfel.

Daar is de Ericsson Globe, ondertussen omgedoopt tot de Avicii Arena. Daar kunnen voor een concert tot wel 16.000 mensen binnen, al zou dat gezien de grootte van het Songfestival, met alle materiaal, de green room en het podium, wellicht weer rond de 10.000 aanwezigen liggen. De arena is in 2024 echter gesloten voor renovatiewerken.

In dezelfde stad is er ook de nog veel grotere Friends Arena, die voor optredens plaats kan bieden aan 65.000 mensen. Als derde is er dan nog de Tele 2 Arena, een multifunctioneel stadion met uitschuifbaar dak en plaats voor 45.000 mensen bij concerten.

Malmö

Ook Malmö kan weer een mogelijkheid zijn. Het Malmö Isstadion, waar de wedstrijd in 1992 plaatsvond, is ondertussen uiteraard veel te klein. Tien jaar geleden was de Mälmo Arena de concertzaal waar alles gebeurde. Met 15.500 plaatsen is deze nog altijd een kanshebber. Ook andere belangrijke vereisten voor een Songfestival, als een internationale luchthaven in de buurt en genoeg hotelbedden, zijn geen vraagteken.

Göteborg

Göteborg lijkt ook in aanmerking te komen voor 2024, met in het Scandinavium nog altijd plaats voor 14.000 mensen. Pijnpunt is echter het ontwerp van dit gebouw, het is niet even toegankelijk als andere arena’s. Zo zouden vrachtwagens bijvoorbeeld buiten uitgeladen moeten worden in plaats van dat ze binnen kunnen rijden. Het plafond zou ook net niet hoog genoeg zijn en niet genoeg gewicht kunnen dragen.

Het stadsbestuur wil daarom deze concertzaal vervangen en er bijvoorbeeld een winkelcentrum van maken. Een nieuwe arena zou er echter niet kunnen zijn vóór 2027, drie jaar te laat dus voor het Songfestival van 2024.

Een internationale luchthaven is er wel, op 25 kilometer van de arena en in de stad zijn 27.700 bedden in verschillende accommodaties. Een Songfestivalorganisatie zou volgend jaar 39 jaar geleden zijn voor deze stad in het zuidwesten van Zweden.

In 2013 was Göteborg trouwens al eens kandidaat-gaststad met het Swedish Exhibition & Congress Centre, een gebouw met hotel en congresfaciliteiten in één, met een zaal van maar liefst 41,000 m². Onmogelijk is de organisatie van een modern Songfestival niet voor de stad, al zouden dus zoals in Kiev en Tel Aviv een aantal beperkingen weggewerkt moeten worden.

Melfest-steden

Laat ons dan even naar de steden kijken waar het Songfestival nog nooit doorging, maar waar Melodifestivalen jaarlijks doorgaat. Zo is er Linköping, een stad met 105.000 inwoners in het zuiden van Zweden en de Saab Arena met tijdens concerten plaats voor tot 11.500 mensen. Het aantal bedden is hier echter beperkt, met 4.200.

Al hebben Songfestivalfans er geen probleem mee om in naburige dorpen en steden te overnachten, wegens de toch altijd hoge hotelprijzen in de gaststad tijdens de Songfestivalperiode. Grootste pijnpunt echter is de afstand tot een internationale luchthaven, met algauw een rit van twee uur voor de boeg.

Bijna naamgenoot Lidköping heeft, hoe leuk het idee voor een nieuwe Songfestivalstad ook kan klinken, geen kans. Er zijn amper 520 bedden, dus ondanks de Sparbanken Lidköping Arena met plaats voor 12.500 mensen lijkt deze stad geen optie te zullen worden.

Örnsköldsvik dan maar, met de Hägglunds Arena? Deze is eerder aan de kleine kant met een capaciteit van 9.800 mensen. Al hoeft dat geen probleem te zijn, want in 2019 werd zelfs de green room in een andere zaal gestopt wegens de beperkte grootte van de expohal. Ondanks de ruim 33.000 inwoners, met iets meer dan de helft meer inwoners dan een stad als Brugge, heeft deze stad amper 750 bedden beschikbaar. Komt daarbij dat ook een internationale luchthaven niet dichtbij is.

Alternatieven

Voor de volledigheid vermelden we ook nog Jönköping met het Elmia Exhibition and Convention Centre (13.000 mensen), Karlstad (Löfbergs Arena, 10.300 mensen), Gävle (Monitor ERP Arena, 11.000 mensen) en Sandviken (Göransson Arena, 10.000 mensen). Al lijkt een Songfestival voor deze steden ondanks de ruime arena’s een droom te zullen blijven. Het aantal beschikbare bedden is te beperkt en ook een luchthaven in de nabijheid is een pijnpunt.

Dit alles bekeken lijkt de kans dus groot dat we voor het Eurovisiesongfestival 2024 opnieuw naar Stockholm of Malmö trekken. Of verrassen de Zweden ons toch met een alternatieve arena die we niet verwachten, zoals de Denen in 2014 met een voormalig industrieel complex? ‘Wanneer?’ vragen de fans zich ook al af. We weten dat bij de organisatie van het Songfestival rekening gehouden wordt met andere grote evenementen en gebeurtenissen. Zo gaan bijvoorbeeld op donderdagen 2 en 9 mei de halve finales van respectievelijk de Champions League en de Europa League in het voetbal door. Op zaterdag 25 mei is in Duitsland de finale van de nationale voetbalbeker. Blijft over: 14-16-18 mei. Het antwoord over locatie en datum volgt dit najaar.

Advertentie