Zweden

ZWEDEN

‘Melodifestivalen 2021’ zonder publiek en alleen vanuit Stockholm

De 60e editie van de Zweedse Songfestivalvoorronde zal er anders uitzien dan de voorgaande. Niet omwille van feestelijke aangelegenheden, maar door het coronavirus dat de wereld in zijn greep houdt.

Zoals vanouds, en voor de twintigste keer op rij, komen er zes liveshows: vier voorrondes, een herkansingsronde en een finale, tussen zaterdag 6 februari en 13 maart 2021. Aan het concept van Melodifestivalen verandert dus niets. Maar er komen wel noodgedwongen wijzigingen op andere vlakken. De Melfest-karavaan wekelijks in een andere Zweedse stad neerpoten, is geen goed idee met een virus dat nog sneller rondreist. Alle zes uitzendingen gaan daarom door vanuit een nog te bepalen locatie in of net buiten Stockholm.

Stand-ins

Het is op het moment van publicatie nog niet beslist of de shows op antenne gaan vanuit een (kleinere) concertzaal of een televisiestudio, maar de Friends Arena wordt het sowieso al niet. Wel staat vast dat er geen publiek bij zal zijn: het gaat om lege zalen, zoals we in maart dit jaar al zagen bij de Deense voorronde Dansk Melodi Grand Prix. De organisatie van de Zweedse voorronde laat wel weten dat er mogelijk nog beperkt publiek kan worden toegelaten als de Zweedse regels dat tegen februari en maart 2021 zouden toestaan.

In een interview met een Zweedse krant laat Anette Helenius, projectmanager van Melodifestivalen, weten dat er verschillende plannen zijn om met de coronacrisis en afstandsregels om te gaan. Eén van de pistes is om de gekozen kandidaten stand-ins te laten aanstellen. Moest een deelnemer kort voor zijn of haar voorronde positief testen op COVID-19, kan iemand anders de plaats innemen. ‘De artiesten staan centraal, maar het zijn wel de liedjes die deelnemen‘, merkt Helenius op. Ze sluit niet uit dat er wellicht enkele besmettingen zullen volgen, bij de kandidaten of de technische medewerkers achter de schermen, maar daar zijn binnen de Zweedse omroep SVT plannen voor.

Nieuw concept

Tegelijkertijd wordt er ook al verder nagedacht dan louter 2021: het team achter de Zweedse preselectie is bezig met het ontwikkelen van een (deels) nieuw concept dat vanaf 2022 ingaat. Details daarover zijn nog niet bekend. ‘Blijven er evenveel voorrondes als nu, of kan dat ingeperkt worden? Ik heb nu nog geen antwoorden, maar we hopen dat we vanaf 2022 met een nieuw elan kunnen beginnen.’ Toeval of niet: na de editie van volgend jaar verlaat Christer Björkman Melodifestivalen, om zich volop te kunnen richten op de uitbouw van de Amerikaanse versie van het Eurovisiesongfestival, die eind volgend jaar van start zou moeten gaan.

In maart dit jaar werd de 59e editie van Melodifestivalen gewonnen door het trio The Mamas (foto), bestaande uit Ashley Haynes, Loulou Lamott en Dinah Yonas Manna. Als ze ook volgend jaar naar het Songfestival willen, moeten ze opnieuw deelnemen zoals iedereen. Kijk hieronder nog eens naar hun lied Move:

play

Advertentie