Malmö 2024
Jouw handige gids: antwoorden op meest gestelde vragen over Songfestival
Waarom staan er een aantal landen automatisch in de finale? En waarom doet Australië mee aan het Eurovisiesongfestival? Doorgewinterde Songfestivalfans kunnen het allemaal uitleggen. Maar voor de reguliere kijker is het evenement soms wat complex. In ons artikel vind je antwoorden op de meest gestelde Songfestivalvragen!
Hoelang bestaat het Songfestival al? En wanneer debuteerden de Lage Landen?
Het Eurovisiesongfestival bestaat al sinds 1956. Toen deden er zeven landen mee (waaronder België en Nederland) die elk twee nummers brachten. De daaropvolgende jaren breidde het deelnemersveld steeds verder uit. Verschillende landen namen deel, maar haakten ook weer af.
Welke landen mogen er meedoen aan het Songfestival?
Het Songfestival is ontstaan als liedjeswedstrijd georganiseerd door leden van de EBU, de European Broadcasting Union. De EBU is een samenwerkingsverband van met name publieke omroepen uit de meeste Europese landen en enkele landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (zie dit kaartje voor een overzicht). Aan het Songfestival kan ieder actief lid van de EBU meedoen.
Hoeveel landen nemen deel aan het Songfestival 2024?
Dit jaar nemen 37 landen deel. Dat zijn dus niet alle leden van de EBU. Er zijn verschillende redenen waarom landen niet (meer) mee doen. Meer informatie vind je in dit eerdere artikel.
Australië is geen actief lid van de EBU. Waarom neemt het land dan wel deel aan het Songfestival?
Het festival is in Australië heel populair. Publieke omroep SBS startte met het uitzenden van het Songfestival in 1983. In 2015 bestond de liedjeswedstrijd zestig jaar en werd de omroep van Australië uitgenodigd om eenmalig deel te nemen. Mocht Australië dat jaar zegevieren, zou het land het daaropvolgende jaar opnieuw deelnemen.
Australië won niet in 2015, maar was in 2016 en de jaren hierna toch weer van de partij. Tot op heden loopt de uitnodiging door en neemt Australië dus nog steeds mee aan het Songfestival. Als die overeenkomst ooit afloopt, zal de omroep niet meer mogen deelnemen.
Over de deelname van Israël is dit jaar veel controverse. Waarom mag dit land wél meedoen, terwijl bijvoorbeeld Rusland niet meer mag deelnemen?
De EBU heeft daarover een officieel statement naar buiten gebracht: ‘Als een niet-politieke organisatie, is het de rol van de EBU om publieke omroepen in heel Europa en het Midden-Oosten te ondersteunen. De Israëlische omroep is al meer dan zestig jaar lid van de EBU. Het EBU-lidmaatschap van de Russische publieke omroepen werd in 2022 opgeschort vanwege aanhoudende schendingen van lidmaatschapsverplichtingen en de schending van de waarden van de publieke media. (…) De relatie tussen KAN en de Israëlische regering is fundamenteel anders dan de relatie die bestaat tussen die Russische leden en de staat, waarbij de Israëlische regering de afgelopen jaren heeft gedreigd de omroeporganisatie te sluiten.’
België en Nederland nemen ook dit jaar weer deel. Hoe is bepaald dat Mustii en Joost Klein ons land en onze noorderburen mogen vertegenwoordigen?
De deelnemende landen zijn zelf verantwoordelijk voor de selectie van de kandidaat die het land mag vertegenwoordigen. Zo koos zowel de RTBF als AVROTROS voor een interne selectie van de artiest en het liedje. De RTBF is dit jaar verantwoordelijk voor de selectie van de Belgische kandidaat. De Franstalige omroep wisselt jaarlijks af met de Vlaamse omroep VRT.
In verschillende Europese landen werden echter ook preselecties georganiseerd, nationale voorrondes waarin meerdere artiesten om één ticket naar Malmö streden.
Wanneer vindt het Songfestival 2024 plaats en hoe lang duren de liveshows?
Het Eurovisiesongfestival 2024 bestaat uit twee halve finales, op dinsdag 7 mei en donderdag 9 mei. De finale vindt plaats op zaterdag 11 mei. De shows beginnen om 21.00 uur CET. De halve finales duren tot ongeveer 23.15 uur. De finale kent een langere zit: verwachte eindtijd is ongeveer 01.00 uur op zondag.
Hoe kan ik het Songfestival 2024 kijken?
Vlaamse kijkers volgen alle shows op VRT 1 en via VRT MAX vanaf 21.00 uur. De finale van het Songfestival is ook live te horen op Radio2. VRT biedt dit jaar een brede programmering rondom het festival. Alle informatie lees je hier.
In Nederland kijk je naar de liveshows op NPO1. De finale wordt daarnaast ook uitgezonden via NPO Radio 2.
Wanneer treden Mustii en Joost Klein op?
Zowel België als Nederland nemen dit jaar deel aan de tweede halve finale op donderdag 9 mei. Mustii treedt op als twaalfde van de in totaal zestien halve finalisten. Joost Klein sluit deze halve finale af.
Na de halve finales loten de gekwalificeerde landen wel voor een plek in de eerste of tweede helft van de show, óf de Producer’s Choice. Dit wil zeggen dat de productie mag bepalen of een land in de eerste of tweede helft wordt ingedeeld. Nadat alle deelnemende landen aan de finale bekend zijn, zorgen de producers van de show voor de definitieve startvolgorde. Hierover lees je hier meer info.
Wie presenteert het Songfestival 2024?
Presentatie is in handen van Petra Mede en Malin Åkerman. Zij presenteren zowel de twee halve finales als de finale. Voor Petra is het de derde keer dat ze het Songfestival presenteert. Meer informatie over de dames vind je in dit artikel.
Er zijn twee halve finales. Hoe zijn deze ingedeeld en hoe kan je als land de finale bereiken?
Tijdens een loting in januari werd de indeling van de twee halve finales bepaald. Naast dat er werd geloot in welke halve finale de deelnemende landen optreden, is er ook geloot in welke helft zij zullen optreden. De productie van de show bepaalt de startvolgorde zoals deze in de halve finales te zien is.
Ook de al gekwalificeerde landen voor de finale treden op tijdens de halve finales, tussen de optredens van de halve finalisten door. Per halve finale zien we drie al geplaatste landen dus ook optreden.
Je hoort wel eens iets over Bookmakers. Wat zijn dat en kunnen zij de uitslagen al op voorhand voorspellen?
Bookmakers, of wedkantoren, voorspellen geen uitslagen. Ze stellen een lijst op van de volgorde waarin landen kans maken op de Songfestivalwinst. Het land met, volgens de bookmakers, de meeste kans staat bovenaan. Hieraan worden quoteringen gekoppeld, hoe lager de quotering, hoe lager het uit te betalen winstbedrag. De quoteringen worden aangepast wanneer meerdere mensen inzetten op een bepaalde uitslag.
Meer informatie over de werking van bookmakers vind je in dit artikel.
Wie bepaalt welke landen doorstoten naar de finale?
Er zullen tien landen per halve finale doorstoten naar de finale op zaterdag 11 mei. De finalisten zullen volledig worden bepaald door kijkers thuis. Elk land deelt 1 t/m 8, 10 en 12 punten uit.
Kijkers thuis uit de landen die deelnemen aan de betreffende halve finale mogen stemmen, evenals een drietal van de al voor de finale geplaatste landen. Daarnaast kunnen ook kijkers over de hele wereld, buiten de deelnemende landen, stemmen. Alle stemmen van deze groep, genaamd Rest of the World, tellen per show mee als één extra land.
De tien halve finalisten met de meeste punten per halve finale zien we terug in de finale. Deze worden in willekeurige volgorde door de presentatoren bekendgemaakt. De resultaten per halve finale worden gepubliceerd na de finale op zaterdag. Meer informatie over de stemming van het Songfestival 2024 vind je in dit artikel.
Naast de landen die doorstoten vanuit de halve finales, zijn er al een aantal landen in het bezit van een finaleplek. Waarom hoeven zij zich niet te kwalificeren?
Het gaat hier om het gastland, in dit geval Zweden, en de Big-5. Als winnaar van het vorige Songfestival en organisator van de komende editie is Zweden automatisch gekwalificeerd voor de finale. De Big-5 landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) leveren de grootste financiële bijdrage en mogen in ruil direct deelnemen aan de finale.
Hoe kan ik stemmen?
Vanuit België en Nederland kun je stemmen via de officiële Eurovision-app of rechtstreeks op www.esc.vote. Daarnaast is er de mogelijkheid te stemmen via telefoon en/of sms-bericht.
Kijkers uit ons land en vanuit onze noorderburen kunnen alleen stemmen tijdens de tweede halve finale op 9 mei en de finale op 11 mei. De relevante nummers, inclusief kosten, worden tijdens de liveshows op je tv-scherm getoond. Let op: je kan vanuit België niet op Mustii stemmen. Nederlandse kijkers kunnen niet stemmen op Joost Klein.
Tijdens de halve finale kan er pas na het laatste liedje gestemd worden. Dan opent een tijdelijke stemperiode tot de presentator de stemming sluiten. In de finale kun je al stemmen vanaf het eerste liedje. Ook hier geldt: er kan niet op het eigen land gestemd worden.
Hoe wordt de uiteindelijke winnaar bepaald?
In de finale stemmen naast de kijkers thuis ook vakjury’s mee. Elk deelnemend land stelt een professionele vakjury samen, bestaande uit leden met een muzikale of artistieke achtergrond.
Elk land deelt hierdoor twee maal 1 t/m 8, 10 en 12 punten uit. De punten (dus zowel de punten van de verschillende vakjury’s en vanuit de stemmers thuis) worden apart bekendgemaakt. Spokespersons per land delen de punten van de vakjury’s uit, de presentatoren maken de punten van de televoting bekend. Het land met opgeteld de meeste punten is de winnaar van het Songfestival 2024. In het artikel over de stemming wordt de puntentelling verder toegelicht.