Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Eliot sneuvelt in halve finale Songfestival 2019

België is er voor het tweede opeenvolgende jaar niet in geslaagd een finaleticket te bemachtigen voor het Eurovisiesongfestival. Tijdens de eerste halve finale in Tel Aviv werd ons land uitgeschakeld.

Zeventien landen namen deel, en de top tien plaatste zich voor de finale nu zaterdagavond. Dat gebeurde op basis van stemmen van vakjury’s en kijkers thuis via televoting uit alle deelnemende landen, evenals uit Frankrijk, Israël en Spanje. De tien landen met de hoogste scores werden op willekeurige volgorde bekendgemaakt. De gedetailleerde resultaten worden traditioneel pas na de finale vrijgegeven.

Belgium werd door de presentatoren van het 64e Songfestival niet afgeroepen als finalist. Onze zanger Eliot wist met zijn lied Wake Up dus onvoldoende punten te vergaren om zich in de top tien te zingen. Ook vorig jaar viel België af in de halve finale. Zangeres Sennek finishte toen twaalfde met A Matter of Time. De uitslag van vanavond vind je hieronder terug. Klik op een foto om het live optreden uit Tel Aviv te (her)bekijken.

Bij de finalisten waren enkele verrassingen op te merken. Serhat uit San Marino en Zena uit Wit-Rusland werden allesbehalve getipt om door te stoten naar de finale, maar kregen toch een ticket voor zaterdag. IJsland ging voor het eerst sinds 2014 door naar de finale, terwijl we voor het eerst sinds 2010 een finale zonder Hongarije als deelnemend land zullen hebben.

Donderdagavond vindt de tweede halve finale plaats waarin uit achttien andere deelnemende landen er nog eens tien groen licht krijgen. Zaterdagavond is het dan tijd voor de grote finale, met in totaal 26 landen. De tien finalisten uit beide halve finales treden opnieuw op, en worden dan vergezeld door artiesten uit zes landen die al zeker zijn van een plek in de finale. Het gaat om de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Israël. Het land dat dan de meeste punten krijgt, wint het Songfestival 2019.

Advertentie