Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Vanavond: 1e halve finale Songfestival 2019

Vanavond vanaf 21.00 uur onze tijd vindt vanuit de Expo Tel Aviv in Israël de eerste halve finale plaats van het 64e Eurovisiesongfestival. Zeventien landen, waaronder België, dingen naar de eerste tien plekjes voor de finale zaterdagavond.

Na ruim een week repeteren, is het tijd voor het echte werk: de eerste van drie liveshows in Tel Aviv. Artiesten uit zeventien landen staan in de startblokken om de kijkers thuis te overtuigen van hun kunnen. Namens België neemt de achttienjarige Eliot (foto) deel met het lied Wake Up.

Wie doet mee?

Het deelnemersveld vind je terug in onderstaande tabel. De landen zijn gerangschikt op de volgorde zoals ze ook zullen aantreden in de eerste halve finale. Cyprus mag de boel op gang trekken en San Marino is hekkensluiter. België komt als tiende aan bod.

Hoe wordt er gestemd?

Het publiek mag na afloop van alle optredens stemmen via een telefoonoproep, een sms of een stem in de officiële app van het Songfestival, en zijn stem telt mee voor vijftig procent van het eindtotaal. De andere helft van de punten komt van vijfkoppige vakjury’s uit alle deelnemende landen van deze halve finale. Daarnaast stemmen ook kijkers en juryleden uit Frankrijk, Israël en Spanje mee.

Aan het einde van de uitzending maken presentatoren Erez Tal en Bar Refaeli op willekeurige volgorde de tien landen met de meeste stemmen bekend. Zij plaatsen zich voor de finale, nu zaterdagavond. Donderdag vindt de tweede halve finale plaats, waarin de laatste tien finaleplaatsen worden uitgedeeld. Naast Tal en Refaeli brengen Assi Azar en Lucy Ayoub verslag uit vanuit de greenroom, die zich dit jaar in een andere zaal bevindt.

Waar kan ik kijken?

De uitzending is tussen 21.00 en 23.15 uur te volgen op zowel Eén als NPO1. Op Eén wordt het commentaar verzorgd door Peter Van de Veire en wordt als voorbeschouwing vanaf 20.40 de RTBF-documentaire Eliot: De weg naar Tel Aviv uitgezonden, waarin we kunnen meekijken naar de voorbereidingen van onze Songfestivalhoop. De Nederlanders worden bijgestaan door Cornald Maas en Jan Smit, en kunnen vanaf 20.30 uur kijken naar Op weg naar het Songfestival, waarin bekende Nederlanders vooruitblikken op de halve finale. Daarnaast wordt de uitzending ook zonder commentaar uitgezonden op het YouTube-kanaal van het Songfestival zelf:

play

Advertentie