Algemeen

ALGEMEENROTTERDAM 2020

‘Gesprekken met Marokko over terugkeer naar Songfestival’

’44 deelnemende landen is de limiet van het Songfestival. Vanuit het Midden-Oosten heb ik nu geen signalen over een debuut op het festival, maar er zijn wél gesprekken met Marokko aan de gang. Dat land heeft natuurlijk al eens meegedaan en is er misschien wel weer voor in’, die opmerkelijke uitspraak doet ontslagnemend Songfestivalbaas Jon Ola Sand in een interview met het Nederlands Algemeen Dagblad. In dat gesprek heeft hij het ook over de organisatie van het festival én de discussies over de puntentelling.

Landen uit het Midden-Oosten zoals Egypte, Libanon, Jordanië of pakweg Koeweit zullen we dus niet (meteen) moeten verwachten op onze favoriete liedjeswedstrijd. Al zegt Jon Ola Sand:

Ik zou er persoonlijk wel voor in zijn, het zou het Songfestival gevarieerder maken

Voor Marokko blijkt dat dus toch anders te liggen. Sand zegt tegen AD niet hoe vergevorderd en concreet die gesprekken zijn, maar dát er contact is over een mogelijke terugkeer is al heel wat.

Boze koning 

Marokko debuteerde in 1980. Zangeres Samara Saïd (toen Bensaïd) werd voorlaatste. Die afgang was genoeg voor het land om nooit meer deel te nemen. Het gerucht gaat dat de in 1999 overleden koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Samara zo laag geëindigd was, dat hij besloot dat zijn land nooit meer mocht deelnemen.

Limiet op 44 landen

Vele fans van het Songfestival zouden het graag zien gebeuren: een nieuwe land op de deelnemerslijst, of een comeback van bijvoorbeeld Andorra. De executive supervisor van het Eurovisiesongfestival tempert die verwachtingen: ‘We hebben er dit jaar 41 en zouden met 44 aan onze limiet zitten. Een groter festival krijgen we in één jaar gewoon niet georganiseerd. Tot nu toe heb ik in ieder geval nooit ‘nee’ hoeven zeggen tegen een EBU-lid dat wilde deelnemen’, zegt Sand.

‘Gemakkelijker werken dan in Oekraïne in 2017’

Het gesprek van AD met de topman van het Songfestival gaat natuurlijk niet alleen over Marokko. Jon Ola Sand is eerlijk als het over de organisatie van het festival gaat: ‘Voor de EBU is het hier makkelijker werken dan bijvoorbeeld in Oekraïne in 2017. Dat was een mooie show maar er was minder ervaring met grote live-shows. Ik denk dat het dit jaar een geweldige, creatieve, geavanceerde productie wordt: verwacht veel technische hoogstandjes. Nederland heeft, als het land dat een tv-format als The Voice heeft bedacht, natuurlijk ook een reputatie hoog te houden. Ik kan zeggen dat er iets van een Rotterdamse vibe in de show zal doorklinken. De kunst, cultuur, de geschiedenis van de wederopbouw’, weet Sand.

25 procent vakjury en 75 procent voor het publiek?

AD wil weten wat de Noor als de grootste veranderingen op het Songfestival ziet. ‘De comeback van de vakjury’, haalt Jon Ola Sand aan. ‘In de jaren dat alleen kijkers de uitslag bepaalden, ging het steeds meer om de act. Nu er opnieuw jury’s zijn, is de tijd van de zingende kalkoenen (Ierland in 2008, nvdr.) op het podium voorbij. De muziek is weer belangrijker.’

‘We hebben de afgelopen jaren trouwens vaak nagedacht over een andere puntentelling. 25 procent voor de vakjury en 75 procent voor het publiek bijvoorbeeld. Of omgekeerd. Maar we denken dat de huidige fifty-fifty verdeling toch het beste is. Ik ben er zelf trots op dat de stemming sinds een andere procedure weer spannender is geworden. Eerst zag je de winnaar van veraf aankomen; nu niet meer.’ De tv-maker is het trouwens oneens met de stelling dat je Armenië en Azerbeidzjan eruit moet gooien omdat ze elkaar altijd nul punten geven. Hij hoopt om via dialoog de situatie ooit te veranderen.’

‘Britten gaan ooit weer winnen’

Sand ziet het tij ook keren voor de Britten op het festival: ‘Ik weet dat ze er heel druk en serieus mee aan de gang zijn, met platenmaatschappijen, met serieuze artiesten, en ik ben ervan overtuigd dat ze ooit weer eens winnen. Kijk naar Nederland. Jullie hebben de organisatie vanaf Anouk veranderd en zie waar dat jullie gebracht heeft. Nederland kan in die zin een gidsland voor andere landen zijn.’

Advertentie