Algemeen
Serge Gainsbourg 30 jaar dood: dit waren zijn Songfestivalinzendingen
Het is al dertig jaar geleden dat een van de grootste en ook controversieelste genieën uit de Franse muziek overleed. Serge Gainsbourg was zo groot dat hij nog herinnerd wordt, onder andere dankzij zijn vele liedjes. We hebben aan hem ook vier liedjes voor het Eurovisiesongfestival te danken. We lijsten ze even op.
Joëlle Ursull – White and Black Blues
We beginnen met de recentste inzending, gezongen door Joëlle Ursull in 1990 op het podium in Zagreb in het toenmalige Joegoslavië. Joëlle eindigde er gedeeld tweede met Ierland, Toto Cutugno won voor Italië. De melodie werd niet geschreven door Serge Gainsbourg, de tekst wel. Oorspronkelijk zou de titel Black Lolita Blues zijn maar door de negatieve bijklank van het woord ‘lolita’ wilde Ursull, de eerste zwarte vrouw voor Frankrijk op het Songfestival, het lied niet zingen. De herschreven tekst keurde ze wel goed. Het lied gaat over huidskleur en het overwinnen van vooroordelen tegenover een bepaalde huidskleur. Het lied werd in Frankrijk een van dé zomerhits dat jaar en bereikte de tweede plaats in de Franse hitlijst.
Dani – Comme un boomerang
Dit lied had de Franse inzending moeten zijn in 1975. Had, want wegens het expliciete taalgebruik in de tekst werd het teruggetrokken. Pech voor Dani, die ook het jaar ervoor al een deelname door haar neus geboord zag na het overlijden van de Franse president Pompidou in de aanloop naar het Songfestival. Dani had voor haar nieuwe inzending een jaar later als eis gesteld dat het een lied van Serge Gainsbourg moest zijn, maar die had zich nogal laten gaan met agressieve, provocatieve en seksueel gerelateerde stukken tekst. De Franse jury vroeg de tekst aan te passen, maar dat weigerden Gainsbourg en Dani. Dani bood nog een ander lied van een andere componist aan, maar dat haalde het niet. Uiteindelijk ging Nicole Rieu met Bonjour à toi l’artiste in de plaats van Dani naar het Songfestival in Zweden, die er vierde werd. Comme un boomerang werd jaren later gezongen door Etienne Daho en Dani, die versie werd de zesde best verkochte single in Frankrijk. In 2011 wordt de versie van Gainsbourg op single uitgebracht, die de veertigste plaats in die lijst haalt.
Minouche Barelli – Boum badaboum
Dit lied van Gainsbourg was in 1967 niet de inzending van Frankrijk, maar die van Monaco. Met het lied werd Barelli voor dat land vijfde. De titel van het lied klinkt alsof het een vrolijk meezingliedje is, maar gaat over het verlangen van Barelli om het leven ten volle te beleven voordat de wereld vernietigd wordt in een nucleaire apocalyps.
France Gall – Poupée de cire, poupée de son
Het bekendste lied dat Gainsbourg componeerde voor het Eurovisiesongfestival is uiteraard het lied waarmee France Gall in 1965 het Eurovisiesongfestival won voor Luxemburg, in Italië. Het lied gaat over de zangeres die zichzelf als wassen, sprekende pop ziet, die het leven door de roze bril van haar liedjes bekijkt. Gainsbourg schreef meerdere liedjes voor France Gall, waaronder het dubbelzinnige Les Sucettes over orale seks, al dacht die laatste dat het lied over onschuldige lekstokken ging. Op het moment dat ze won, was Gall 17 en de jongste winnares, tot onze Sandra Kim daar in 1986 nog wat jaren af deed.
Viktor Lazlo – Amour puissance six
De overwinning van Kim in 1986 bracht het festival in 1987 naar Brussel. Het lied Amour puissance six was niet voor het Songfestival bedoeld, maar er is een kleine link met de liedjeswedstrijd doordat de zangeres voor wie Gainsbourg dit lied in 1988 schreef, Viktor Lazlo, de presentatrice was van het Songfestival in 1987.