Bazel 2025

Open brief: Songfestivaldirecteur reageert op stemcontroverse Songfestival 2025
Martin Green, directeur van het Eurovisiesongfestival, heeft vandaag een open brief gepubliceerd waarin hij reageert op de recente controverse rond het stemproces tijdens de editie van 2025. De brief volgt op kritiek van verschillende Europese omroepen over mogelijke onevenwichtigheden in het stemsysteem, met name na de tweede plaats van Israël.
In zijn brief, die je hier integraal kunt lezen, benadrukt Green de robuustheid van het huidige stemsysteem, dat meerdere beveiligingslagen en onafhankelijke controles omvat, waaronder toezicht door het accountantskantoor EY.
Zorgen over invloed promotiecampagnes
Hij erkent echter de zorgen over de invloed van promotiecampagnes en het aantal toegestane stemmen per persoon.
Hoewel er momenteel geen hard bewijs is dat deze factoren het eindresultaat onevenredig beïnvloeden, geeft Green aan dat de EBU deze kwesties zal onderzoeken tijdens de jaarlijkse evaluatie in juni.
Herziening van het stemsysteem
De brief komt er nu bredere discussies aan de gang zijn over de rol van politieke invloeden en promotiecampagnes in het Eurovisiesongfestival.
Verschillende omroepen, waaronder die van België, Finland, Spanje en Ierland, hebben opgeroepen tot herziening van het stemsysteem om de integriteit van de wedstrijd te waarborgen.
Green sluit zijn brief af met een felicitatie aan de Oostenrijkse winnaar JJ en benadrukt het belang van het behouden van de kernwaarden van het Eurovisiesongfestival: verbinding, diversiteit en inclusie door middel van muziek.
Geen woord over Israël
In zijn open brief gaat Green de kwestie over de stemcontroverse niet uit de weg. Maar tegelijkertijd noemt hij de omroep van Israël niet bij naam.
Als hij het heeft over ‘zorgen over de invloed van promotiecampagnes’ gaat dit duidelijk over de door de Israëlische overheid gestuurde promocampagne om het publiek massaal op hun inzending te laten stemmen.
Uit de brief van Martin Green kunnen we afleiden dat het systeem waarbij je twintig keer kan stemmen op één land ter discussie staat. Die mening lijkt hij te delen met zijn Belgische EBU-collega.
Integrale vertaling van de open brief naar het Nederlands:
Geachte gewaardeerde Eurovisiegemeenschap,
De EBU heeft aandachtig geluisterd naar de gesprekken onder onze leden, fans en in de media na afloop van het Eurovisiesongfestival van dit jaar.
Ik wil nogmaals de winnaar JJ en het team van ORF feliciteren. Zijn optreden en lied hebben terecht, duidelijk en geldig de wedstrijd gewonnen, en we willen ervoor zorgen dat eventuele bijkomende discussies deze indrukwekkende prestatie niet overschaduwen.
Het stemproces van het Eurovisiesongfestival omvat meerdere beveiligingslagen en een uitgebreide set regels om een geldig resultaat te garanderen.
Onze stempartner – Once Germany GmbH – maakt gebruik van redundante systemen en meerdere platforms om de correcte levering van stemmen aan het centrale systeem te waarborgen.
Voor het Eurovisiesongfestival worden speciaal ontworpen systemen gebruikt om fraude te monitoren en te voorkomen.
Daarnaast houden meer dan 60 personen in Keulen en verschillende anderen in Wenen en Amsterdam toezicht op het stemproces in elk land en onderhouden ze direct contact met telecommunicatie- en omroeppartners wereldwijd.
Alle resultaten worden geverifieerd volgens het vierogenprincipe door de CEO en senior medewerkers van Once, die gezamenlijk meer dan 40 jaar ervaring hebben met stemprocessen.
Onafhankelijke toezichthouder EY houdt toezicht op en authenticeert de resultaten. Elke beslissing met betrekking tot de uitkomsten wordt gedocumenteerd en beoordeeld.
Het gehele proces, inclusief de resultaatsberekening van het platform en de stemresultaten, wordt grondig gecontroleerd en geverifieerd door EY.
Alle publieksstemmen, of het nu via sms, telefoongesprek of online is, tonen bewijs van de motivatie van gemeenschappen of diaspora’s rond bepaalde deelnemers.
Dit kan om vele redenen zijn, waaronder persoonlijke kenmerken, achtergrondverhalen, geografische banden en actuele gebeurtenissen. Historisch gezien is het Eurovisiesongfestival hier net zo ontvankelijk voor geweest als andere zang- en muziekcompetities en realitytelevisie.
Elk jaar bestudeert de Referentiegroep voor het festival, die vertegenwoordigers bevat van en optreedt namens onze leden, de gegevens die door onze stempartner Once worden verstrekt om aanbevelingen te doen over eventuele acties die beschikbaar zijn om ervoor te zorgen dat onze regels en systemen waterdicht blijven en rekening houden met hedendaagse externe factoren zoals technologische vooruitgang en externe invloeden. Dit proces zal, zoals altijd, plaatsvinden in juni van dit jaar.
Naast de discussies van de Referentiegroep zal de EBU ook kijken naar de promotie van onze acts door hun delegaties en aanverwante partijen.
Dergelijke promotie is toegestaan onder onze regels en dient om de artiesten te vieren, hun profiel te verhogen en toekomstige carrières te lanceren – het is een integraal onderdeel van de muziekindustrie – maar we willen ervoor zorgen dat dergelijke promotie niet onevenredig de natuurlijke mobilisatie van gemeenschappen en diaspora’s beïnvloedt die we zien in alle entertainmentpublieksstemmen.
Een ander voorbeeld is het aantal stemmen dat we per persoon toestaan – 20 per betaalmethode. Dit is ontworpen om ervoor te zorgen dat publieken van alle leeftijden op meer dan één van hun favoriete liedjes kunnen stemmen en er is momenteel geen bewijs dat dit onevenredig het eindresultaat beïnvloedt – maar de vraag is gesteld en daarom zullen we het onderzoeken.
De EBU en ik zullen, zoals altijd, onze leden betrekken bij hun standpunten over dit en andere zaken.
Ik sluit af zoals ik begon, door JJ en ORF te feliciteren met hun overwinning op het Eurovisiesongfestival 2025.
Met vriendelijke groet,
Martin Green
CBE, Directeur van het Eurovisiesongfestival, Europese Radio-unie