EBU

EBU

#AskMartin: grote baas van Songfestival praat over toekomst wedstrijd

De Zweedse Executive Supervisor van het Eurovisiesongfestival, Martin Österdahl, heeft op Twitter een uurtje vragen beantwoord van fans. Er passeerden persoonlijke vragen en vragen over het festival en de toekomst ervan.

Zo vroeg een fan of de extra’s van het festival dit jaar, die ervoor zorgen dat iedereen toch samen kan zijn, meegenomen zullen worden naar de toekomst. Dat gaat dan over het digitale Eurovision Village en een digitaal perscentrum. Österdahl antwoordde dat EBU een heleboel geleerd heeft dit jaar en zal proberen alles wat goed gewerkt heeft om iedereen te verbinden met activiteiten in Rotterdam mee te nemen naar volgende festivals.

Gaststad of -steden

Wat betreft de keuze van de gaststad laat hij weten dat dit afhangt van een aantal zaken, maar dat de gedeelde ambitie tussen de organiserende omroep, EBU en de stad de belangrijkste factor is. Voor de keuze van de arena gaat het niet alleen over de grootte. Wat ook niet ondenkbaar is, is meerdere gaststeden, zoals bij Melodifestivalen het geval is. Het hangt ervan af of de organiserende omroep dat wil en EBU ervan kan overtuigen dat het een goed idee is. Voor de organisatie van het volgende festival gaat EBU trouwens meteen na de grote finale voor het eerst samenzitten met de winnende omroep.

Zes personen op podium

Dat de spokes persons in de finale opnieuw 8, 10 en 12 punten luidop uitdelen in plaats van enkel de 12 nu, is niet uitgesloten. ‘Niets is ondenkbaar.’ Jon Ola Sand startte de puntentelling altijd met Take it away, bij Österdahl klinkt dat nu als You’re good to go, dat voelt voor hem als een natuurlijke manier om het te zeggen.

Het maximum aantal van zes personen op het podium kan ook ooit op de schop gaan. Ieder jaar bekijkt EBU de regels om ze eventueel een update te geven om de wedstrijd fris en hedendaags te houden. Voor het Junior Eurovisiesongfestival dat eind dit jaar in Parijs doorgaat, zegt Österdahl optimistisch te zijn dat het aantal deelnemende landen zal stijgen. Vorig jaar haakte nog een aantal landen af wegens de coronacrisis.

Als deelnemer zou Österdahl zelf deelnemen met een ballade, al zou hij liefst een uptempo lied met vuur brengen. De Zweed hoopt ook dat Turkije terugkeert naar het Songfestival, heeft de Zweedse inzending van 1967 als favoriete Songfestivallied ooit en verkiest Zweedse vleesballetjes van IKEA, ‘elke dag’, boven stroopwafels.

Advertentie