Algemeen

ALGEMEEN

Officieel: Songfestival 2023 in Verenigd Koninkrijk

Intenties zijn concrete plannen geworden. EBU heeft bekendgemaakt dat het een akkoord gesloten heeft met Britse openbare omroep BBC om het Eurovisiesongfestival 2023 in het Verenigd Koninkrijk te houden. De Britten zullen samenwerken met vertegenwoordigers van UA: PBC, de staatszender van Oekraïne. De zoektocht naar een geschikte gaststad begint deze week al.

Songfestivalorganisator EBU besliste in juni al om het jaarlijkse liedjesfestijn niet in winnend land Oekraïne te houden. De gesprekken die aangeknoopt werden met BBC hebben resultaat opgeleverd. Geen weg terug: we trekken in 2023 naar het Verenigd Koninkrijk. Geïnteresseerde steden, en dat zijn er heel wat, mogen vanaf deze week hun voorstelling insturen. Later deze zomer publiceert EBU een long list met daarop alle steden die een voorstel hebben gedaan.

Wat met Oekraïne? 

UA: PBC reageerde als winnende omroep al teleurgesteld op de beslissing van de EBU om het festival niet in Oekraïne te houden. Zelfs ontslagnemend Brits premier Johnson sprak zich uit over de kwestie en hoopte zelfs dat het Songfestival alsnog naar het land in oorlog zou trekken.

Ook al is dat niet het geval, de Oekraïners worden helemaal niet buitenspel gezet. Voor het komende Eurovisiesongfestival zal BBC samenwerken met vertegenwoordigers van UA: PBC. Daarnaast start Oekraïne uiteraard als rechtsreeks geplaatste finalist aan het Songfestival.

Logo

Elk Songfestival heeft een eigen logo en slogan. De unieke omstandigheden waarin het Songfestival 2023 gehouden zal worden én de samenwerking tussen de Britten en de Oekraïners, zullen verwerkt worden in het ontwerp van dat nieuwe logo.