EBU

EBU

Faeröer willen EBU-lid en Songfestivaldeelnemer worden

Denemarken stuurde dit jaar Reiley, afkomstig van de Faeröer, naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Het lijkt erop dat de omroep van die eilandengroep daardoor de smaak te pakken heeft. Hij zal een aanvraag indienen bij EBU om lid te worden, met als bedoeling uiteindelijk deel te nemen aan de liedjeswedstrijd.

Of dat ook lukt voor omroep KvF, is afwachten. Op de officiële website van overkoepelende omroeporganisatie EBU is te lezen dat omroepen van een land dat deel is van ofwel het Europese uitzendgebied (zoals gedefinieerd door de Internationale Telecommunicatie-Unie ITU) ofwel lid van de Raad van Europa lid kunnen worden van EBU. Aangezien de Faeröer een Deense eilandengroep is, weliswaar als autonoom deel en geen EU-lid, lijkt dat geen probleem te mogen zijn.

Associatief lidmaatschap

De omroep wil de aanvraag nog doen vóór de zomervakantie. Wanneer de aanvraag dan eventueel goedgekeurd kan worden, is niet geweten. Uiteindelijk is het de bedoeling van KvF om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival, maar ook dat is nog de vraag of dat lukt. De CEO van de omroep, Ivan Niclasen, laat het volgende optekenen.

‘EBU-lidmaatschap is de eerste stap. Als dat lukt, is ons volgende doel Eurovisie. Deze wedstrijd is momenteel alleen voor onafhankelijke staten, maar misschien kunnen we een soort van associatief lidmaatschap bekomen en van daar verder werken. Tegen volgende lente verwacht ik een veel duidelijker idee van onze kansen te hebben.’

Een associatief lidmaatschap is mogelijk voor landen die buiten het Europese uitzendgebied liggen, maar wel lid zijn van ITU. De Australische omroep SBS is een voorbeeld, zij worden uitgenodigd om deel te nemen aan het Songfestival.

Junior Eurovisiesongfestival

De CEO van KvF benoemt echter ook meteen het pijnpunt voor deelname van de Faeröer. Het Songfestival is voor onafhankelijke, erkende landen, zoals België er een is. Een autonome regio deel laten nemen, zou de deur open kunnen zetten voor andere regio’s die hetzelfde willen bereiken. Dan denken we aan Kosovo (niet door iedereen als onafhankelijk erkend) en Catalonië (een separatistische provincie van Spanje).

Bij het Junior Eurovisiesongfestival neemt bijvoorbeeld Wales deel (een landsdeel van het Verenigd Koninkrijk), naast het VK zelf, weliswaar nooit in hetzelfde jaar. Naar aanleiding van de deelname van dat land aan het JESF stelden we ons al de vraag of dan ook Vlaanderen en Wallonië apart deel zouden kunnen nemen aan het Songfestival zelf. De EBU wil echter het Songfestival apolitiek houden dus zal ze uiterst omzichtig om moeten gaan met deze vraag van KvF, zowel wat goedkeuring als formulering betreft. Afwachten of we in 2024 (of later) nog een nieuwe deelnemer kunnen verwelkomen op het Songfestival.